Saturday, 27 May 2017

RAMADAN KAREEM 2017


Assalamualaikum wbt...


Diam tak diam kita dah pun memasuki bulan ramadan yg mulia...

Tahun ne kami berpuasa kat Qatar menemani walid... tp utk 2 minggu  je sbb Salsabila cuti sekolah...

Kami smpi Qatar 2 hari lepas... iaitu hari Khamis pukul 5 pagi... 

Cuaca di sini MashaAllah, panas berdengkang... huhuh boleh cecah 40 degrees..

Dugaan bulan puasa...

Sampai je Doha kami mkn nasi arab Yamani House.. Salsabila ckp lapar nasi arab huhu

Semalam pulak smpi ke petang mengemas rumah... biasalah bila walid tinggal sorg faham2 jelah keadaan rumah tu hehe

Masa umi mengemas, walid masak kat dapur... buat pulut kuning, rebus nasi impit dan rendang daging... perghhh dahsyat btl menu hehe sedap kemain lg...

Petang tu pulak, kawan walid yg duduk kat level 1 jemput rmi2 dtg minum petang kat rumah dia...

Dah lama umi tak jumpa kwn2... ada jugak family yg baru smpi... dptlah umi berkenalan dgn dorg..

Hari ini menu berbuka kami ialah tomyam, telur bistik, ayam goreng kunyit, sate ayam dan air bandung... hari pertama puasa kemain lg menunya huhu

Salsabila pulak puasa sekerat hari je.. kwn2 dia dtg rumah main terus rmi2 berbuka puasa makan spageti carbonara hehe

Oklah sampai sini dulu ye... wassalam



1.52 ptg...
Al Sadd, Doha


Wednesday, 17 May 2017

SELAMAT HARI GURU 2017


Assalamualaikum wbt...


Dalam ajarannya ada harapan
Dalam tegurnya ada doa
Dalam marahnya ada sayang
Dalam diamnya ada kebijaksanaan
Dalam tangannya ada sahsiah terbina


Semalam dgn hari ne, laman sosial meriah dgn ucapan serta cerita berkaitan hadiah hari guru...

Sana sini ibubapa cite psl hadiah yg anak2 dorg request nak bg cikgu...  

Ada yg beli je dan ada juga yg gigih gubah sendiri coklat, bunga, pen dll utk diberi kpd cikgu...

Salsabila pun tak terkecuali bg cikgu hadiah..

Nak tau tak Salsabila bg apa?

perfume ajmal utk cikgu2 sek pagi


Popcorn utk ustaz/ustazah sek petang...:)



Seronoknya jadi cikgukan... mesti bnyk dpt hadiah... 

Dulu2 mmg umi bercita2 nak jd cikgu sbb ms tu suka tgk guru kelas ummi ms darjah 1 dulu cantik bergaya.. suka tgk kasut tumit tinggi x tau brp inci tu..handbag dia, makeup dia...hehe

Nama cikgu ummi tu Cikgu Maslina... sampai skrg contact lg.. smlm ummi juga berkesempatan bg hadiah perfume ajmal kat cikgu favourite ummi tu.. 

Lagi 2 thn cikgu Maslina akan pencen.. smg cikgu sentiasa bersemangat mencurahkan ilmu dengan saki baki masa yg ada ne.. i love u cikgu:)


Wassalam.


9.37 mlm,
Guan Village








Tuesday, 16 May 2017

EL SAJIDA LOVER


Assalamualaikum wbt...


Hai bertemu lagi... entry kali ne ummi nak cite pasal tudung yg menjadi kesukaan ummi..

You all mesti ada favourite tudung/shawl kan yg korg pakai boleh dikatakn setiap hari ke setiap minggu ke kan...

Sekarang ne kalo ikutkan berlambak jenis shawl/tudung.. instant ada tak nak instant pun ada kan...

Haritu ada juga yg pm ummi tanya tudung2 yg ummi pakai tu beli kat mn..

Dari situ ummi tergerak nak share kat blog ne.. kat fb n ig je lom share lg..

Pernah dengar tudung keluaran El Sajida tak? 

Haa kalau nak tau ummi pakai instant shawl ayra el sajida (double loop)... mmg tersangat ler best tdg ayra ne...

Sbb apa ummi ckp best? Sbbnya bila pakai ayra ne tak sampai 1 minit dh siap pki tdg.. senang cite pinless, ironless, innerless dan semua lesssss lah hehe lps tu tak panas, tak melekap, tak jaarang.. pendek kata xde yg buruk pasal ayra ne.. semuanya baik2 jeee gitu hehe

Lepas pakai tu kalau cmpk je dlm bakul still tak kedut... rsnya ummi dah lama tak iron tudung sejak pakai ayra ne..

Nak lagi ummi ne kan kaki travel... so ayra ne sgt2 membantu sbbnya sumbat dlm beg sure x kedut so tak yah lah hangkut iron ataupun tak yah susah2 nak iron tdg ms travel... jimat masa sangat...

Bila pakai tu terletak je kat kepala.. xde senget benget.. setakat ne ummi belum jumpa lagi tudung best mcm ayra ne... 


Beberapa hari lps, ummi kemas almari.. tak sangka ummi dh ada 17 ayra plain dan 2 ayra printed... dah tak payah fikir tdg raya dah.. semua warna dh ada hehe



Tu antara negara yg ummi dh pergi yg ummi pki ayra.. 

Berkenaan dgn saiz ummi mcm biasalah amik saiz XL.. selesa pakai labuh2 ne.. tertutup semua..

Selain Ayra, EL Sajida bnyk lg tdg/shawl keluaran dorg.. kalau nak tau cepat2 g follow fb/ig EL Sajida ye....:)

Layanan dan servis dorg pun tip top.. founder dan staf dorg semua friendly sesangat.. mcm dh lama kenal pdhal contact thru wassap je...:)

Oklah sampai sini je ye.. next time ummi review yg lain pulak..:0


Wassalam.



10.02 mlm,
Guan Village



Saturday, 13 May 2017

SHORT TRIP TO PENANG (PART 3)


Assalamualaikum wbt....


Bertemu lagi...

Balik dr Bukit Bendera, kami terus pergi ke Penang 3D Trick Art Museum... tapi tak semua pergi ke situ.. hanya ummi, salsabila dan fmly k.ngah je yg pergi.. yg lain dah blk hotel utk berehat..

Penang 3D Trick Art Museum terletak dalam bangunan rumah kedai 2 tingkat... dekat je area hotel kami menginap tu.. sblm masuk kena beli tiket dulu.. harga dia ummi x sure sbb k.ngah yg belikan tiket heehe

Ok jom layan gambar...






















Selepas dh puas melayan budak berdua ne bergambar, kami pun blk hotel utk solat dan berehat... slps asar kami pergi makan.. 

Slps tu kami jalan-jalan amik angin petang di Balik Pulau... sempat juga singgah makan durian di area pekan Balik Pulau tu..

Malam tu Mr Zauji aka walid Salsabila smpi Penang pukul 12.30 mlm... lps tu sempat lagi pekena nasi kandar line clear sblm pergi ke hotel hehe

Keesokkan harinya sblm checkout hotel, kami sempat keluar pergi makan cendol dan laksa serta membeli belah souvenir, jeruk Pak Ali dan beberapa lagi makanan kering yg dibeli oleh k.ngah utk dibawa balik ke Newcastle...

teochew cendol

The Latar's

Inilah satu-satunya pic complete 10 org..semua ada hehe

Maka berakhirlah percutian kami di Penang... sekejap je walid dpt join trip di Penang ne.. tak sampai 24 jam jejak kaki di Penang dah bertolak balik ke Puchong hehe walid ckp xpelah.. yg penting semua happy dan dpt berkumpul...:)

Oklah sampai sini saja cite psl Penang... next entry cite psl tempat lain pulak ye..:) 

Wassalam.


11.18 mlm,
Guan Village.


Friday, 12 May 2017

SHORT TRIP TO PENANG (PART 2)


Assalamualaikum wbt...


Esok pagi tu slps breakfast, kami bergerak ke Kampung Melayu Penang..

Abg Izmir nak mkn nasi kandar hehe Iman sampai menangis tensen sbb kiri kanan depan belakang semuanya nasi kandar.. siap dia warning abah dia spy lps ne tak payah mkn ns kandar dah.. tp abah iman ckp mlm nnt dan esok nak mkn ns kandar lagi.. hehe

Kami pulak mkn roti canai.. padahal baru je lps breakfast kat hotel huhu

 Seterusnya kami ke Bukit Bendera... 

First time ummi pergi Bukit Bendera ne.. dulu2 g Penang x pernah lagi berkesempatan jejak ke situ..

Masa kami sampai tu, org x rmi lg... abg Izmir cpt2 beratur beli tiket.. oh ya, kalau nak beli tiket kena tunjukkan sekali mykad masing2.. dpt diskaun....


Posing dulu...

maklong n kanak-kanak ribena

tengah beratur nak naik train utk ke puncak..


Walaupun berada di tempat yg tinggi, cuaca xdelah sejuk.. still panas..angin pun xde..dulu2 ummi mcm dgr cite kat atas tu sejuk...huhu

happy family..abg izmir, k.ngah dan iman

atok nenek with cucu-cucu yg manja kededek..
 



Maklong belanja salsabila n iman lukis gmbr potret...



inilah hasilnya...sama ke x tu?hehe 

Kat situ terdapat mcm2 brg ada dijual.. souvenir sudah semestinya wajib ada dijual, frame, baju, urut kaki, madu dll..





Dah penat berjalan, kami basahkan tekak dgn mkn cendol, laicikang, abc...


Lepas tu kami kembali tgu train utk turun ke bawah... ms balik kami beli tiket fast lane..kalo ada tiket fast lane ne tak payah lah beratur panjang.. masuk je ke laluan utk ke bilik khas.. tgu train kat situ.. siap ada kerusi boleh duduk dan ada aircond... nikmat btl aircond pd waktu itu di kala panas menyengat kat luar tuh huhu..

Pemegang fast lane ne jugak masa bila train smpi, kami akan diberi peluang naik dulu..dh duduk lps tu baru pemegang tiket normal lane naik..

Keadaan itu membuatkan ummi termenung..dan tak putus2 doa spya nnt ms kat akhirat nnt kita semua juga terpilih dpt fast lane trs masuk syurga Aaaminnnnn


Ok nanti sambung lg.. ummi mmg tak boleh tulis pnjg2.. mata cpt ngantuk.. huhu

Wassalam.


9.52 mlm,
Guan Village.


Tuesday, 9 May 2017

SHORT TRIP TO PENANG (PART 1)


Assalamualaikum wbt...


Entry kali ne ummi nak cerita psl cuti-cuti malaysia pulak.. asyik oversea je kan..huhu

Bulan lepas, ummi dan keluarga mentua berpeluang utk pergi Penang... semua dh pernah pergi Penang tp trip yg ini merupakan first time pergi bersama keluarga mentua..

K.ngah yg beria2 ajak pergi Penang ne... sbb ms kami pergi Penang ne, Iman cuti sekolah selama 2 minggu..spring holiday.. jadinya k.ngah ckp jom pergi Penang mkn nasi kandar hehe

Mr Zauji aka walid salsabila pun blk msia cuti 4 hari.. cumanya walid dpt join sehari je kat Penang iaitu last day kitorg di Penang.. hehe kesian walid...

Kami pergi berasingan... iaitu k.ngah, abg izmir, iman dan mentua pergi Penang naik ETS dan bertolak hari Jumaat... manakala ummi, salsabila, k.long dan k.aee pergi naik flight Malindo Air pd hr sabtu...


First time naik Malindo Air... not bad.. cuma terasa melayang2 kena tiup angin je kapal terbang tu hehe ringan semacam..





maklong dan salsabila



Penerbangan dari Subang nak ke Penang mengambil masa tak sampai 1 jam.. Dalam penerbangan kami dihidangkan mineral cup.. free je.. kalau nak sedap sikit bolehlah beli curry puff dan air panas Starbuck total rm10...

Kami tak beli pun sbb sblm naik flight kami dah melantak siap2....:)


Sampai je airport Penang, kami dijemput oleh k.ngah dan lain2.. sepanjang di Penang k.ngah sewa Hyundai Starex.. mmg muat je utk kami 10 org.. 






Budak duorg ne kalo berjumpa mmg dh x hirau org kiri kanan.. bercerita tak hbs2... maklumlah dh lama x jumpa...


Lepas tu kami terus pergi makan...


Makan sate, pasemboq, laksa, mee rebus, cendol semua kami bedal... huhu mmg aim pergi Penang ne utk makan, makan dan makan jeee..hehe

Dah kenyang mcm ular sawa gamaknya, kami terus ke hotel nak checkin.. tp disebabkan ms tu belum pukul 3 ptg, jadinya kami tak boleh checkin.. disebabkan ada ms lg sblm checkin, kami terus ke kedai urut kaki/badan depan hotel tu...

Selepas dh checkin hotel, kami berehat dan solat... petang tu layan iman dan salsabila berenang kat swimming pool..

 


Maklong pun join swimming.. siap ajar salsabila cmne nak berenang.. iman dh terer.. dah tahap olimpik dh hehe..

Malam tu kami dinner nasi kandar di kedai Din Maju kalau tak silaplah.. lupa dah nm kdi tu... punyalah rmi org... huhu mmg betullah kata org Penang ne syurga makanan.

Oklah nnt sambung lagi ye... wassalam.


11.33 mlm,
Guan Village.


Sunday, 7 May 2017

SANAH HELWAH MAK..:)


Assalamualaikum wbt...


Pada 25 April yg lalu, kami adik beradik buat birthday suprise utk mak...

Adik booking meja utk dinner utk 7 org dan siap deco birthday sekali di restoran western Pine & Dine, Melaka...

Happy Birthday mak..love u..:)

black forest kek..di sponsor oleh Tasha


Masa kami celebrate birthday mak tu, restoran tu masih belum ada lg pengunjung yg lain.. seolah2 restoran tu kitorg yg punya hehe.. dh ler semua kalo bercerita tak hengat dunia huhu


Murah je pakej deco birthday ne... 


Kami amik pakej deco yg paling simple berharga RM50.. ada lg deco2 yg meriah.. ongkosnya pun meriah hehe

Masa mak potong kek tu, pekerja restoran tu siap pasangkan lagu besday.. hehe meriahnya rasa..


Kat bawah ne antara makanan yg kami order.. mmg terbaik..

meatball

chicken chop

fish and chip

spageti aglio olio

spageti carbonara

salsabila buatkan kad n bg hadiah kat nenek


Incomplete... walid aka my zauji dan mamat aka adik ummi x dpt join sbb masing2 berada di luar kwsn krna bekerja.. 

Alhamdulillah mak happy sangat...:)

Dalam gembira tu terkenang juga pada yg tiada.. kalau arwah abah dan arwah opah ada mesti lg meriah dan seronok...:(


Wassalam.


Rindu pada yg tiada,
10.51 mlm,
Guan Village


SANAH HELWAH SALSABILA

Assalamualaikum wbt... Selain celebrate birthday salsabila di Doha ms bulan Ramadhan yg lepas, kami juga raikan birthday salsabila...