Sunday, 24 April 2016

NIGHT AT ROYAL PLAZA

Assalamualaikum wbt...


Malam tadi kami pergi jalan-jalan kat Royal Plaza... jalan kaki 15 minit dh sampai...

Kami first time pergi sini... saje g cuci mata...


Masa kami baru sampai tu, kami disambut oleh maskot2 ne... apalagi ummi jadi photographer yg terlantik ler nk amik pic Salsabila dgn maskot2 tu huhu







Masa ne Salsabila nk tngkp pic dgn minion tp mickey mouse ne dok sibuk berborak dgn minion tu hehe 



Dapat gak tngkp gmbr berdua dgn minion..


Lepas amik gmbr kat replika instagram tu, ada sorg minah arab ne dtg kat ummi suruh Salsabila pergi kat meja utk lukis inai... free pulak tu..


Henna painting... hehe seronok ler tu Salsabila... lps tu dorg suruh ummi pulak duduk.. dorg nk lukiskan inai.. hehe disebabkan free ummi layan jelah... wanita2 arab ne mmg muliakan inai... kalo mlm raya tu mmg penuh lah mall dan sanggup beratur panjang sbb nak suruh lukiskan inai.. tp kalo time nak raya tu xdelah free..kena ler bayar... hehe 


Ummi perhatikan Royal Plaza ne mall pilihan 'orang kampung'... org kmpg ne merujuk kpd Qatari.. walid dan kwn2 dia yg gelarkan dorg ne org kmpg... walid ckp kalo sebut Qatari nnt dorg tau kita ckp psl dia... jadi panggillah org kmpg hehe org kmpg yg duitnya berkepuk heheh

Tak ramai pun org luar mcm kami yg pergi Royal Plaza tu.... masa tgh jalan2 tu ummi nmpk ada sorg wanita arab ne ada 4 org bibik... dahsyat btl... agaknya sorg bibik jaga sorg anak... relak jer wanita arab tu jln tgk hp.. bibik2 dia lah yg terlari2 kejor anak2 dia... dahsyat2... ada duit semua boleh jadi...


Kami dinner kat Roma Pizza... sedap...





Khusyuk tgk pekerja Roma Pizza tu buat pizza yg kami order...








Antara pizza yg dh siap di order...


Ne menu yg kami order.. pizza cheese pepperoni dan nugget...


Tgk tu Salsabila makan.. pizza mmg favourite dia...


Dessert...


Perut dh kenyang kami pun blk... masa kat luar mall tu kami nmpk deretan kereta mewah beserta pak supir (drebar) yg setia menanti di sebelah kenderaan majikan masing2... kaya btl pak-pak arab ne.... lps tu kami pun menghayunkan tulang empat kerat kami ne utk pulang ke rumah.. tiada pak supir dan tiada kenderaan mewah hehe



Moga kaya di dunia dan juga di akhirat,
5 minit lagi pukul 10 malam,
Al Sadd, Doha


Monday, 18 April 2016

TROLI

Assalamualaikum wbt...


Biasanya kalo time gaji, kami akan beli brg dapur kat Carefour... sbb bnyk brg yg nak dibeli jd pergilah ke tempat yg best sikit... sambil2 tu boleh window shopping hehe biasanya kami pergi Villagio Mall atau Hyatt Plaza...

Kalau mcm pertengahan bulan tu, nak topup brg yg dh hbs kami beli brg kat kedai runcit, Family Food Centre kat area rumah .. g jalan kaki je...

Yang bestnya FFC ne, troli brg boleh bwk balik... nnt setiap hari ada lori FFC tu dtg kutip troli kat setiap rumah....

Masa mula2 dulu mcm serba salah je nak bwk blk... hehe nnt x pasal2 kena tahan kat tepi jln sbb bwk blk troli... rupa2nya ramai je yg bwk blk... 

Kadang2 dr tingkap dapur rumah, ummi nampak lori FFC tu dtg kutip troli... agaknya tu keistimewaan yg FFC sediakan utk customer.. sbb kat sini kedai runcit banyak... saingan mmg sengit... jadi kenalah kreatif sikit...

Ha nampak tak? Tulah lori FFC tu... penuh troli kat atas lori... kami pernah terserempak dgn lori ne ms otw nak g FFC...


Oklah, jumpa lg next entry..wassalam.


4.00 pm,
Al Sadd, Doha

Friday, 15 April 2016

KL BIRD PARK & PICNIC

Assalamualaikum wbt....


Masa balik bercuti di malaysia hrtu, kami berkesempatan pergi KL bird park... seronok lah Salsabila... Salsabila mmg suka sgt kalo pergi tempat2 yg related dgn haiwan2 ne...

Kami pergi hr Sabtu... ms tu bukan cuti sekolah so xdelah sesak sgt... 



Kesian merak ne..bulu dia dh x cantik.. bnyk dh rosak...:(


posing dgn spesis burung merak...



Salsabila takut dgn ostrich tu...


Lepas dh tgk maklong bg ostrich tu makan, barulah Salsabila berani nk bagi ostrich tu makan..


mak mentua ummi:)


ms ne tgh tunggu bird show.. kami cop tmpt yg dekat2 ng kipas..


Lepas dh hbs bird show tu kami terus ke lake garden.. g picnic pulak... Kami bwk bekal meehun, sandwich sardin, keropok ikan, buah epal dan air...


Salsabila dan nenek


Maklong dan maklang Salsabila..


Lps dh hbs makan, ummi teman Salsabila main buaian.. pastu teman mak mentua ummi beli pokok orkid kat area parking lake garden tu...

Sesekali lepak santai mcm ne seronok jugakan...:) 

Masa ne walid Salsabila belum sampai Malaysia jd walid tgk gambar jelah hehe

Monday, 11 April 2016

IMAN TURNS 8

Assalamualaikum wbt....


Masa kami balik bercuti di Malaysia baru-baru ne, kami sempat celebrate birthday Iman (cousin Salsabila) yg ke 8 thn...

Birthday party ne Salsabila yg plan... celebrate ng family je...

Kebetulan masa kami blk bercuti, iman dan family pun blk bercuti di Malaysia... seminggu je.. 

Masa hari kejadian, atok dan nenek pergi airport amik Iman and family... ummi, salsabila, maklang n maklong get ready kat rumah siapkan apa yg patut kat rumah utk surprisekan Iman...

Ne mcm red carpet lah lebih kurang... salsabila letak belon-belon kat tepi-tepi carpet tu.. nnt iman sampai iman kena lalu kat carpet tu hehe



Birthday kad utk iman... semua org tulis wish kat kad tu..



Hadiah utk iman...



Kek birthday.. ummi dh tak ingat nama kek ne hehe tp sedap sangat...yummy..


Suka sgt lah budak duorg ne dpt jumpa...




Rupa-rupanya Salsabila pun dpt hadiah... iman belikan quad skate dr UK... tq iman:)... 



9.23 pm,
Al Sadd, Doha



ZIKIR FATIMAH

Assalamulaikum wbt...
Saiyidina Ali r.a. berkata kepada murid-muridnya :
“Patutkah aku menceritakan kepada kamu semua kisah mengenai Fatimah r.a. yang paling dicintai dan dikasihi oleh Rasulullah SAW?”

Murid-muridnya memberi jawapan setuju,lalu beliau pun bercerita:
“Fatimah r.a. biasa menggunakan pengisar untuk mengisar bijirin yang menyebabkan tumbuhnya bintat pada tapak tangannya.Dia mengangkat air kerumahnya dalam sebuah beg kulit sehingga menyebabkan timbul parut di dadanya.Dia mencuci rumahnya seorang diri sehingga pakaiannya kotor.Sekali peristiwa,beberapa orang tawanan perang telah dibawaa ke Madinah.Aku pun berkata padanya:

“Pergilah engkau kepada Rasulullah SAW dan mohonlah padanya agar diberikan seorang pembantu supaya dapat membantumu di dalam kerja-kerja rumahmu.” Dia pun pergi mendapatkan baginda tetapi didapati ramai orang telah mengelilingi baginda.Oleh kerana dia seorang yang bersopan santun,dia tidaklah berani untuk membuat permohonan itu kepada Rasulullah SAW di hadapan khalayak ramai.Pada keesokkan harinya,
Rasulullah SAW telah datang ke rumah kami dan berkata:
“Hai Fatimah!Apakah yang menyebabkan engkau datang kepada aku semalam?”
Dia merasa malu untuk menyatakannya lalu mendiamkan diri sahaja.Aku pun berkata: “Ya
Rasulullah,Fatimah telah tumbuh bintat-bintat yang menyelar ditangannya dan di dadanya disebabkan dia mengisar dan mengangkat air sendirian.Dia juga sibuk mencuci rumah dan lain-lain urusan pekerjaan rumahtangga menyebabkan pakaiannya kotor.Aku menyuruhnya supaya menemuimu untuk meminta orang tawanan agar meringankan bebannya.”
Rasulullah SAW pun berkata: “Takutlah akan Allah, hai Fatimah.Bertaqwalah dan teruslah melakukan tugasmu terhadap Allah dan kerja-kerja rumahtanggamu. Sewaktu hendak tidur, ucapkanlah
‘Subhanallah’ 33 kali
Alhamdulillah’ 33 kali
Allah hu Akbar 34 kali

Dengan ini akan engkau dapati lebih berguna dari seorang pembantu.”
Fatimah berkata ; “Aku berpuas hati dengan Allah dan rasulNya.”

Thursday, 7 April 2016

CARI REMIS

Assalamualaikum wbt...

Pernah dgr tak perkataan remis? Tau x camane rupanya?

Remis ne macam kepah tapi kecik sikit...

Aktiviti wajib kami bila balik melaka mmg g cari remis... kami cari kat area kampung pantai... dlm minit dh smpi (naik kereta)...

Biasanya kalo nak cari kena tunggu air laut surut dulu br boleh cari...

 Ne Salsabila bwk pengantin cr remis... mjls dh selesai bolehler g berjemur hehe


 Hasil tangkapan remis...






Ayahchik (adik ummi) Salsabila yg semangat cari remis


Kena pilih dulu sbb kdg2 dh bercampur dgn batu..


Cantik view ne.. Subhanallah:)



Sebelum dibuat lauk, remis tu biasanya kami rendam dulu semalaman.. biar pasir keluar habis dulu drpd remis tu.. kalo x nnt masa makan penuh ng pasir...

Biasanya kami buat remis goreng cili je... sodappp... mkn sure x berhentii hehe



9.15 pm
Al Sadd, Doha

Wednesday, 6 April 2016

WEDDING MAMAT

Assalamualaikum wbt....

Dah lama ummi x bersiaran hehe lebih kurang 2 bulan lebih kot rsnya....

Kalau nak tau awal bln 2 hrtu, ummi dan Salsabila blk Malaysia... balik berdua je huhu walid balik hujung bulan 3 masa wedding mamat (adik ummi) nnt...

Oh ya... ummi dan Salsabila balik Malaysia sbb nak tolong family buat persiapan utk wedding adik ummi, Mamat...

Mamat nikah 4 Mac n mjls sanding belah perempuan esok tu kat Dewan Stadium Hang Jebat...

Masa ne mamat tgh berdebar2 menanti tok kadi sampai hehe



Alhamdulillah selamat dah... welcome Tasha to Isa's family:)


Foto family lps batal air sembahyang... tema hijau pucuk pisang...


Ne pulak pengantin baru sampai kat dewan untuk mjls bersanding...Tasha ne org Melaka juga... yang best tu mamat ng tasha ne pernah satu kelas ms sekolah menengah dulu... dulu kwn2 dorg cite ms sekolah mamat ng tasha ne asyik bergaduh je... last2 dh suka pulok heehe tulah org ckp jgn terlalu membenci nnt jadi suka... kan betulll... apa pun alhamdulillah dh selamat semuanya...:)


Tema kami utk mjls bersanding belah perempuan ne warna oren pulak:)




Yg ne pulak ms mjls belah kami iaitu pada 26 mac... gap lebih kurg 2 mgu sbb ada saudara kami yg kawenkan anak juga... jd kenalah bg laluan kat dorg... tak best pulak kalo buat serentak.. belah kami tema warna mint green...


My princess, Salsabila... :)


Alhamdulillah dh selamat semuanya.. biasalah kan persiapan nk kawen berbulan2.. pejam celik dh selesai semuanya... kalo belah lelaki ne xde penat sgt... sbb tumpu mjls bersanding je... kalo mcm ummi dan kakak ummi dulu rsnya mcm nk pengsan.. dgn mjls nikahnya pastu mlm tu tukar2 baju pengantin pulak...esok tu mjls sanding lg... ada org buat mjls inai kecik dan inai besar.. siap pakai sanggul lintang hehe lg mcm nk pengsan...

Masa ummi dulu masak gotong royong... periuk belanga teruk kena basuh adoiii...ms kakak n mamat ne catering je... ok sikit.. dlm rumh pun bersih je.. xde bersepah... hehe

Oklah nnt cerita lg... actually bnyk lg cite yg ummi nk coretkan... al maklumlah 2 bulan tak bukak blog.. ne pun alhamdulillah dh seminggu sampai qatar... bolehler start memblog balik.. InsyaAllah:)


10.15 pm
Al Sadd, Qatar

SANAH HELWAH SALSABILA

Assalamualaikum wbt... Selain celebrate birthday salsabila di Doha ms bulan Ramadhan yg lepas, kami juga raikan birthday salsabila...