Thursday, 24 December 2015

SALSABILA NAIK BECA


Assalamualaikum wbt....


Kali ne ummi nak citer mengenai Salsabila naik beca...

Masa kami blk bercuti di Malaysia bulan lepas selama 6 hari, kami berpeluang naik beca... hehe dh 31 thn ummi dok melaka, tulah first time ummi naik beca haha nama je dok melaka bertahun-tahun... :P

Malam tu kami sekeluarga pergi dinner kat Johnys, Dataran Pahlawan.. lps tu baru naik beca...

Mula-mula ummi, walid, salsabila dan adik ummi yg salsabila panggil wan teh je yg naik... last2 mak, abah, kakak dan suami dia pun naik beca sekali... 





 Kemain mengelip-ngelip lampu yg dorg hias kat beca2 dorg ne... cantik2 semuanya...




Perkhidmatan satu beca berharga rm25 dan boleh naik 2 org.... malam2 sejuk je... dahler yg bwk beca tu boleh thn laju kayuh hehe org muda lah katakan... 

Walid suruh pasang lagu romantik... ummi pun dh lupa tajuk lagu tu... Salsabila pulak mintak lagu frozen.. hehe wan teh layan jelah lagu salsabila tuh...:)



Melaka Bandaraya Bersejarah...


SALSABILA BALIK KAMPUNG

Assalamualaikum wbt....


Masa bulan puasa yang lalu, masa balik bercuti di Malaysia kami berpeluang utk balik kampung atok Salsabila di Kuala Kangsar, Perak... hehe walaupun cerita ne dah lama tapi ummi tetap nk masukkan dlm blog supaya ianya menjadi kenangan Salsabila....

Kami balik Kuala Kangsar 4 hari 3 mlm... ms tu bulan puasa.... balik bercuti kali ne mmg best sbb bnyk aktiviti yg Salsabila dapat buat... 

Antara sbb kami blk perak sbb ms tu durian dah ada yg gugur... walaupun x banyak tp jadilah buat makan....best betul...



 Ne kat dusun arwah moyang Salsabila.... ummi first time masuk smpi ke dalam dusun... selalunya tunggu kat depan je atau dalam kereta.... sbb nyamuk banyak.. 

Kali ne walid bawak ummi dan salsabila masuk smpi ke dlm dusun... walid nak bagi pengalaman kat salsabila kutip durian gugur... dah sampai dlm dusun tu, walid suruh salsabila cari durian gugur... bila dh jumpa terjerit-jeritlah salsabila sbb berjaya jumpa...

Tu tengah posing ng durian yg dia jumpa lah tu hehe




Pastu walid bersihkan durian tu.. sbb dh kena tanah jadi kotor sikit...



Nelah view dusun moyang salsabila.... bukan pokok durian je ada... langsat, cempedak, pisang, manggis pun ada.. tp selalunya kami x dpt mkn pun buah2 tu semua sbb jarang balik... 


Ne dangau... tempat arwah moyang salsabila berehat tunggu durian gugur...


Nelah hasil pada hari kami pergi dusun tu... 





Selain pergi dusun, walid bawa salsabila pergi tempat buat labu sayong... nm tempat ne Sayong... tu salsabila tengah mengadap pekerja tu buat labu sayong.. ms ne pekerja tu tgh layan ada pelanggan nak beli labu sayong... salsabila sabar je menanti... hehe


Deretan labu sayong yg dh bersedia utk dijual... kami beli 2 labu sayong utk di bawa ke qatar... hehe


Esok tu atok salsabila bawa kami pergi mandi sungai kat bukit berapit.. sejuk dan jernih air dia.. best... kami mandi kejap je.. dh ler puasa.. kang batal lak puasa... hehe


Selain tu, setiap petang kami g pasar ramadan.. beli juadah berbuka... x sempat nk snap pic salsabila beli juadah... sbb sibuk tgk juadah yg sungguh menyelerakan... hehe

Ada beberapa tempat yg kami plan nak pergi tp x sempat.. InsyaAllah next time boleh pergi lagi...:)



Kuala Kangsar,
Perak Bandar Diraja....

ECZEMA

Assalamualaikum wbt....


Pada musim panas yg lepas, Salsabila kena eczema (gatal-gatal) yg teruk kat seluruh badan... kesian dia... dh mcm2 ubat ummi sapu tp tak ok juga... ada ubat yg ummi sapu pastu jadi lg teruk... risau juga....

Masa blk beraya kat Malaysia hrtu, kami bwk pergi klinik dan doktor bg Ezerra cream.. Alhamdulillah nasib baik berkesan...

Ingatkan winter ne eczema tu dh hilang tp tak juga... mcm dh sebati pulak eczema tu... jadi ummi mmg kena sapu jelah cream/lotion kat Salsabila...

Ne k.ipar belikan set ezerra... siap lotion, shower gel dan cream... 


Rupa-rupanya ada kwn ummi kat qatar ne pun anak-anak dorg pun kena jugak... lg teruk.. kdg2 sblm tido kena balut dulu tangan.. takut garu ms tido... nnt boleh luka pulak...

Anak-anak Malaysian ne kulit manja kot... x thn dgn cuaca panas dan sejuk melampau ne... hehe 

Ada juga kami beli ubat kat farmasi kat qatar ne... tu pun elok juga... harga 5 riyal satu... kdg2 ubat mahal tak berkesan... ubat murah sesuai pulak ye... bergantung kesesuaian dgn kulit masing2....

Tapi ms blk Malaysia hrtu mmg terus hilang gatal-gatal tu... pastu biasalah atok nenek Salsabila ckp x payah lah blk Qatar.. dok je Malaysia ne.... kulit cantik.... huhu 



Eczema...please go away...
Al Kinana Street,
Al Sadd, Doha

Wednesday, 23 December 2015

SEDIKIT/SIKIT-SIKIT

Assalamualaikum wbt.....


Perbezaan 'SEDIKIT' kita dgn Rasulullah SAW.....


Rasulullah sedikit tidur,
Kita sikit-sikit tidur...:(

Rasulullah sedikit makan,
Kita sikit-sikit makan...:(

Rasulullah sedikit marah,
Kita sikit-sikit marah...:(

Rasulullah sedikit bergurau,
Kita sikit-sikit bergurau...:(

Rasulullah sikit-sikit beramal,
Kita sedikit beramal...:(

Rasulullah sikit-sikit berkorban untuk Islam,
Kita sedikit pengorbanan...:(

Bila kita berusaha untuk kejar perbezaan yang "HANYA SEDIKIT ITU"?


"Allah telah muliakan kita dengan Islam. Jikalau kita mencari kemuliaan selain Islam, pasti Allah akan menghinakan kita." (Saidina Umar Al-Khattab)



Sekadar Renungan....
Al Kinana Street,
Al Sadd, Doha

PIZZA

Assalamualaikum wbt....

Disebabkan Salsabila suka memasak dan rajin tolong ummi masak jadi ummi wujudkan entry di bawah label khas Salsabila's Culinary... :)

Dah mcm-mcm menu Salsabila tolong ummi masak.. tp xde lah masak lauk-pauk... more kpd western, pie, kuih-muih, kek, pizza dll... from time to time ummi akan kongsikan ye... sbb ada gmbr yg dh terdelete huhu

Oklah.. untuk first entry ne ummi nak sharekan resepi pizza...

Bahan-bahannya:

Roti 
Mozarela
Olive
Sosej
Capsicum
Cendawan
Sos Bolognese/Sos Tomato
Cheese
Pepperoni
Isi Ketam

Cara-caranya:

Mula-mula susun kepingan2 roti tu kat dlm loyang. Pastu sapu sos bolognese tu kat roti2 tu... pastu tabur je semua bahan2 yg lain tu... pastu dh boleh masuk oven... umi bakar lebih kurang 10-15 minit.. itupun kdg2 umi tgk dh mcm garing sikit tu terus je umi keluarkan dr oven... nnt kalo garing sgt pun x sdp kan..


Nampak tak tu Salsabila khusyuk buat pizza... Pizza ne simple dan senang je buatnya... ummi bg direction then Salsabila dh boleh buat sendiri:)




Pizza yang ne pulak ummi guna roti pizza yg ready made ada jual kat kedai... Pizza yg ini selain sos bolognese, cendawan, mozarella dan olive, ummi ada tambah dua bahan baru iaitu isi ketam dan pepperoni...:)


Manakala pizza yg ne ummi guna sos tomato je disebabkan sos bolognese dh habis... pastu umi letak mozarella, pepperoni dan capsicum... dh siap:)


Oklah...jumpa lagi...:)



Masak dari hati, Masak with Iman...
Al Kinana Street,
Al Sadd, Doha


KUNJUNGAN ISTIMEWA (FAMILY PUCHONG)


Assalamualaikum wbt... hai semua:)

Diam tak diam dah banyak juga entry ummi masukkan ye... masa mula2 nak buat blog selalu terfikir nak tulis apa... baru taip sebaris pastu mesti delete blk... mcm idea tak berkembang.. pdhal banyak je cite yg nak diceritakan... tp skrg alhamdulillah... dh ada kemajuan sikit... walaupun xde komen pun ummi tak kisah... ada yg sudi baca pun dh kira ok lah tu hehe

Ummi cakap ng Salsabila blog ummi ne utk rujukan/bacaan Salsabila dh besar nnt... kenangan bermukim di bumi Qatar... :)

Minggu lepas family in law ummi iaitu ayah dan mak mentua beserta k.ipar dtg bercuti ke Doha selama 4 hari 3 mlm... kemain sukalah Salsabila... meriah rumah... :)

Hari first mereka sampai kami x kemana2 pun.. hanya duduk di rumah je... mereka smpi pun dh tengahari... lps lunch mereka semua berehat... jetlag... hehe

Besok tu kami bawak jalan-jalan pergi Souq Waqif... 

Ne kat carpark...


Atas carpark tu ada park... ms ne sejuk juga.. nmpk je ada matahari tu....tp x panas pun...

Salsabila posing ng maklang...



Salsabila posing ng atok... 


Ne pulak posing ng atok nenek... yg mcm masjid kat belakang tu ialah Al-Fanar... islamic centre..


Salsabila geram je tgk air tu.. kalo ikutkan hati mau dia g main2 kat air tuh..



Dok tengok merpati berterbangan...


Kat depan park ne Souq Waqif... kami beruntung sbb masa kami pergi tu Souq Waqif dah bukak... kami pergi sebelum zohor... kebiasaannya lps asar baru bukak... ini adalah kerana besok tu Qatar menyambut hari kemerdekaan yg ke berapa ntah.. x pasti... hehe 

Jadi suasana di Souq Waqif mmg busy sbb petugas2 tengah siapkan pentas dan pelbagai persiapan lain...

Mula-mula kami jln2 kat tempat jual haiwan peliharaan...






Cantik betul warna burung nih.. Subhanallah...

                                 



 Lepas tu kami teman k.aee nak cari souvenir dan pashmina...


Dah penat jln, kami dok minum teh dan mkn aiskrim.. 


Ne aiskrim arab... ada kacang pistachio kat aiskrim ne.. sdp juga..



Sdg jalan-jalan tu, kami nmpk helikopter bwk bendera ada gambar Raja Qatar...



Kat Souq Waqif ada falcon (helang) souq...


Siap ada hospital utk falcon.. hehe dahsyat betul...



Sebelum asar kami dh sampai rumah.... mlm tu walid, ummi, k.aee dan salsabila jalan kaki pergi beli shawarma (kebab) dan beli brg sikit kat supermarket... 

Esok tu pun kami dok rumah je.. sbb jln bnyk tutup berikutan ada perbarisan hari merdeka... lps tu lusa tu mereka dh fly ke newcastle utk ke rumah Iman:)


Al Kinana Street,
Al Sadd, Doha

Saturday, 19 December 2015

YA RASULULLAH


Assalamualaikum wbt.......


Bila aku tak suka pada rasa makananku...
Aku teringat pada baginda Muhammad SAW yang pernah meletakkan batu pada keliling perutnya untuk menahan lapar... 

Bila ku merasa pakaian ku cuma sedikit....
Aku teringat pada baginda Muhammad SAW yang hanya punya dua helai baju seumur hidupnya...

Bila aku merasa tidak selesa akan tempat pembaringan ku...
Aku teringat pada baginda Muhammad SAW yang tidur hanya beralas pelepah kurma dan kain kasar dalam hidupnya... 

Apabila aku menjadi begitu kedekut untuk memberi dan berkongsi dengan orang lain...
Aku teringat pada baginda Muhammad SAW yang pernah memberi segala-galanya sehingga dia hampir tiada apa-apa untuk dirinya...

Bila aku terfikir betapa miskinnya hidupku...
Aku teringat pada baginda Muhammad SAW yang begitu cinta pada orang miskin dan ingin bersama si miskin di syurga....
 Ia menaikkan semangatku...

Bila aku terasa ada yang menyakiti aku...
Aku teringat pada baginda Muhammad SAW yang sentiasa memaafkan sesiapa sahaja yang berbuat jahat padanya... 

Bila aku terfikir mungkin ada yang membenci aku...
Aku teringat pada baginda Muhammad SAW yang sentiasa berdoa untuk orang-orang yang telah menghinanya...

Bila aku teringinkan ganjaran dalam perbuatan ku...
Aku teringat pada baginda Muhammad SAW yang mengingatkan aku bahawa ganjaran yang hebat hanya dari Allah SWT...

Bila tiada siapa yang menyayangi aku...
Aku teringat pada baginda Muhammad SAW yang mencintaiku semenjak beribu tahun dulu...

Apabila aku berfikir betapa sengsaranya hidup aku...
Aku teringat pada baginda Muhammad SAW yang menempuh segala kepayahan hidup demi nikmat Iman dan Islam pada ummatnya yang dicintai & dan itu bagai cas positif yang menguatkan aku!!!


Assalamualaikum Ya Rasulullah
Assalamualaikum Ya Habiballah
Selawat dan salam ke atas baginda junjungan besar, contoh terbaik sepanjang zaman..  
Sohibul Azman...
Terima kasih Ya Rasulullah untuk nikmat iman islam dan ihsan...
Syafaatkan daku di akhirat nanti... Aamiinnn

Kerinduan padamu takkan pernah padam selamanya pada mu Ya Habiballah....:(



Semarak Maulid ar-Rasul...

Al-Kinana Street,
Al-Sadd, Doha



Tuesday, 15 December 2015

BUKHOOR


Assalamualaikum wbt...

Tau tak apa benda kat bawah ne? Inilah bukhoor... pernah dengar tak?

Bukhoor ne digunakan secara meluas di negara2 Timur Tengah... ummi pun dah setahun dok qatar baru tau pasal bukhoor ne.. itupun kwn ummi yg dok malaysia yg bgtau hehe


Fungsi bukhoor ne biasanya untuk mewangikan rumah... lebih kurang mcm ambi pur lah.. tp ne versi arab hehe 

Ummi beli pembakar yg jenis elektrik.. senang sikit... bahan pembakar dia ummi pilih yg diperbuat drpd kayu oud... bau dia tenang je rsnya... best... Bauan dr kayu oud ne juga dapat menguatkan fizikal dan juga mental seseorang...

Biasanya ummi pasang dalam 5 minit je mcm tu.. lps tu ummi tutup... sbb nnt kalau bnyk sgt asap alarm kebakaran berbunyi pulak... dah ler alarm kebakaran apartment kami duduk ne sensitif... kalau ada asap walaupun sikit cepat je berbunyi huhu

Ne pelbagai jenis pembakar bukhoor yg terdapat kat kedai... 


Ada juga yg beli bekas bukhoor ne sekadar utk dijadikan hiasan di rumah...

Bila pasang bukhoor ne lalat, nyamuk dan serangga2 kecil semua lari... good bye shieldtox!!!!

Ada kawan ummi tu bila time nak goreng ikan masin pekasam atau buat sambal belacan, mmg cepat2 dia pasang bukhoor... kang pak arab terbau pengsan pulak hehe



No More Ambi Pur....
Al Kinana Street,
Al Sadd, Doha

NIKMATNYA JUS


Assalamualaikum wbt...

Sejak kami bermukim di bumi qatar ne, air jus sering menjadi pilihan... kalo keluar beli brg dapur mesti kitorg tak pernah lupa utk beli jus...

Nikmat betul dapat minum jus... terasa segar satu badan.. nak2 lagi masa musim panas yg baru je berlalu ne, mmg teguk air jus jelah.. dah mcm air mineral lak hehe

Jus yg paling baik ialah brand Almarai.Co... tapi brand2 lain pun ok juga... cuma Almarai.Co tu the bestlah... brand lain yg ummi pernah minum ialah Nada, Nadec dan AL-Rawabi...

Kat bawah ne jus lemon with mint, kiwi & lime dan mixed apple.... 


Pomegranate jus ne favourite kami sekeluarga... wajib beli setiap kali beli jus hehe... 


Yg ne lak jus orange, apple dan mango... jus ne kami baru je beli 2 hari lepas... masih elok dlm peti ais.. lom minum lagi... esok family mentua ummi dtg bercuti di qatar.. jadi kami beli jus ne special utk mereka...:)

 
Selain jus dalam botol ne, kadang-kadang ada juga kami pergi kedai beli jus yg mana kita pilih buah-buahan yg kita nak dan penjual tu akan terus buatkan jus.. lg fresh bak hang...hehe 

Nanti next entry ummi citer psl kedai jus tu ye.... ok daaa..:)


Peminat Jus,
Al Kinana Street, 
Al Sadd, Doha

Monday, 14 December 2015

YAMANI HOUSE

Assalamualaikum wbt....

Kali ne ummi nak share pasal kedai nasi arab yang selalu kitorg pergi... iaitu Yamani House... dekat je ng rumah kitorg... biasa kitorg jalan kaki je.. tak sampai 5 minit...

Ne view Yamani House waktu siang... biasanya siang dorg buat take away je...


Ne view waktu malam... cantikkan... ummi suka design kedai ne...


Ada beberapa pilihan tempat makan yg boleh dipilih... ada yg makan duduk bersila dengan bersandarkan set majlis dan dikepung dengan penghadang... so adalah privacy sikit...


Ada juga yg tempat makannya yg open mcm kat Malaysia...


Yang ne pulak jenis yg ada langsir... biasa tempat ne akan menjadi pilihan wanita yg berniqab/berpurdah..


Kalo nak amik angin malam sambil menikmati hidangan, boleh lah pilih duduk kat luar restoran ne... biasanya time winter je ramai yg lepak2 kat luar... kalo time panas berdengkang mmg semua makan kat dalam je hehe




Harga menu kat sini xdelah mahal... masih mampu milik....

 



Ne appetizer.. pembuka selera/mukadimah sblm mkn makanan berat.... biasanya walid je mkn ne.. ummi terus makan nasi... aroma nasi arab dia x boleh tahan.. hehe

                                           

Ne sup dan kuah cili...


Haaaa nelah menu yg biasa kitorg order... mandi meat, madbi chicken, hati dimasak dengan cili dan roti arab... besar kan roti arab dia... biasanya roti arab ne makan ng sup... besttttt :)


Oklah, nnt ummi share lg tempat mkn lain yg best2...:)


Perantau,
Al-Kinana Street,
Al Sadd, Doha

SANAH HELWAH SALSABILA

Assalamualaikum wbt... Selain celebrate birthday salsabila di Doha ms bulan Ramadhan yg lepas, kami juga raikan birthday salsabila...