Saturday, 22 April 2017

HOHO TOUR IN PARIS (PART 1)


Assalamualaikum wbt...


Memandangkan kami bercuti di Paris hanya 3 hari 2 malam makanya kami sepakat utk amik pakej bas dua tingkat Hop On Hop Off (hoho) utk round Paris pada hari kedua kami di Paris... jimat kos, masa dan tenaga.. sgt berbaloi..


Bukan main sejuk lagi ms tgh tgu bas hoho tu... nampak je matahari panas tu.. 




Posing sakan kat atas bas hoho...




Bas hoho ne akan pergi ke semua tempat-tempat bersejarah/popular di paris.. biasanya dlm bas tu ada map yg kita boleh refer utk membantu perjalanan ke tempat mana kita nak pergi..




View dr atas bas hoho 






Lagi gambar posing atas bas..




Selepas tu kami berhenti ke satu stesyen sbb walid nak beli bunga untuk ummi... dah kata paris ne kan kota cinta.. makanya kenalah beli bunga nnt nak berlakon romantik kat eiffel tower hahahah



 


Cantik sangat bunga-bunga tu.. segar bugar...











so sweeettttt...:P
 
Tengah khusyuk menghayati map

Tempat pertama kami pergi slps beli bunga ialah Musee de Lurve... 

Orang kata kalo dtg paris tak lengkap kalo x dtg kat situ.. betul ke tidak x tau ler pulak hehe

Maybe kat situ ada potret monalisa... sbb tu dorg ckp mcm tu.. kami tak masuk pun tgk.. bergambar je kat luar tu.. lgpun punyalah ramai yg beratur..





Dalam bangunan segitiga kaca itulah ada potret monalisa... kalo anda nak masuk dalam tu berhati-hati sbb bnyk pick pocket..














Layan mak posing...





mak posing depan bas hoho yg kami naik tu...

Oklah setakat ne dulu ye.. nnt sambung lg...wassalam



Menjejaki Eiffel Tower,
12.19 mlm
Guan Village

Friday, 21 April 2017

PARIS HERE WE COME (PART 2)


Assalamualaikum wbt....


Lebih kurang pukul 3 petang kami pun keluar jalan-jalan menuju ke Primark iaitu salah satu outlet yg famous area uk/paris.. sambil2 tu cuci mata melihat suasana petang di Paris...


 Kami pergi Primark tu dgn menaiki bas... tak ngat harga tiket tu brp..





overnya salsabila posing huhu

Inilah Primark... 

 Best pergi Primark ne... winter coat murah2... nak2 lg baju/seluar budak2..rambang mata...


Tengah tunggu bas kat tepi jalan...


Salsabila ne tak boleh tgk wan teh posing.. mesti dia nak menyelit sekali...

Lepas dh shopping tu kami pun makan kebab di restoran org turki... sedap giler.. harga pun ok je..x murah tp tak juga mahal...





Perut dah kenyang, kami pun meneruskan langkah menjejaki Hard Rock Cafe.. mcm biasalah.. cari t-shirt buat koleksi...


Lepas tu beli souvenir mcm fridge magnet, keychain dan lain-lain.. beli awal2 senang sikit.. takut nnt pilih punya pilih langsung tak sempat nak beli.. ne dh jumpa kedai souvenir dpn mata terus je lah beli..

Oklah nnt sambung lg ye..:)

Wassalam.



Menjejaki Eiffel Tower
12.15 tgh mlm,
Guan Village


Thursday, 20 April 2017

PARIS HERE WE COME (PART 1)


Assalamualaikum wbt....

Cuti sekolah bulan Mac yg lepas, kami (walid, ummi, salsabila, mak dan adik) berpeluang pergi bercuti ke Paris...

Macam tak percaya je nak pergi Paris... mana tak nya.. selalu tgk je org dok cite g Paris.. kebetulan walid ms tu ada cuti so kami decide bercuti ke Paris pulak... 

Yang paling best, percutian kami kali ne mak ng adik pun ikut sekali.. lg berganda2 besttt..:)

Kami pergi Paris 3 hari 2 mlm je... 

Flight kami pukul 1.20 pg dr Doha... ms tu ngantuk giler hehe mn taknya org syok tidur, kami dok tunggu nak naik flight... berjalan punya pasal kan... hehe




Nampak tak tu Salsabila sampai dh tertidur2... wan teh mcm biasaler kan asyik dok selfie huhu

Penerbangan dr Doha ke Paris mengambil masa lebih kurang 7 jam...

Suhu kat Paris boleh tahan sejuk.. ms tu baru lps autumn.. bunga2 pun baru je nak start kembang.. jd kami tak dptlah nak tgk bunga2 tu kembang sepenuhnya...

Kami sampai Paris lebih kurang nak dkt pukul 7 pagi... 






 Dalam train dari airport nak ke hotel.... 








Masa kami sampai tu, suasana agak sibuk sbb semua berpusu-pusu nak pergi kerja memandangkan kami bercuti di Paris tu weekdays..

Seterusnya kami pun berjalan cari hotel...




Kami menginap di ibis hotel... mcm biasaler kami buat pilihan hotel ne dgn bantuan staf qatar holidays..




Posing dulu sementara tunggu walid checkin...


Panjangnya muncung Salsabila... hehe kena sakat dgn wan teh ler tu..

Kami amik 2 bilik berasingan... 

Dah checkin bilik, kami pun apalagi bukak segala juadah yg kami bwk sbgi bekal.. nak tau tak apa yg kami bwk?hehe

Kami bawak nasi impit, rendang tok, sambal tumis ikan bilis, karipap pusing, maggi dan air 3 in 1... mmg kenyang giler dan puas sgt dpt mkn nasi impit hehe mcm dh lama x mkn ns impit.. huhu nikmatnya dpt makan lauk kita kat tempat org.. ooppss gambar makanan lupa pulak nak amik... lapar punya pasal... bilik hotel pun umi lupa amik.. biasanya ummi mesti amik view bilik hotel..saje buat kenangan...

Oh ya, kami bwk cerek letrik kecik sbb kami sudah sedia maklum ibis hotel mmg tak sediakan.. kalo nak amik air panas kena amik kat cafe... mcm leceh je kan jdnya kami hangkut ler sekali cerek kecik tuh...

Perut dah kenyang, kami berehat dan solat.. selepas tu baru start jalan-jalan... nak tau ke mana? Next entry nnt ummi cerita ye... setakat ni dulu.. daaaaa... wassalam..:)



Menjejaki Eiffel Tour,
11.47 pm,
Guan Village



SANAH HELWAH SALSABILA

Assalamualaikum wbt... Selain celebrate birthday salsabila di Doha ms bulan Ramadhan yg lepas, kami juga raikan birthday salsabila...