Thursday, 17 September 2015

CUTI-CUTI JEPUN (PART 6) - SAYONARA JAPAN

Assalamualaikum wbt...

Kami bertolak balik ke Qatar pada 1 April 2015... Kejap je dah nak blk... k.aee lah yg paling sedih sbb xde org dh nk teman dia hehe kitorg ada meriah sikit rumah... ummi ng salsabila ok je nak stay lg..tp kesian la kat walid.. cuti dh hbs... dh kena keje lah...

Lepas k.aee pergi keje pagi tu, kitorg pun kemas2 beg dan tunggu bas kat depan Kameda Medical Centre untuk ke stesyen Hamamatsucho dan seterusnya naik train ke Haneda Airport.

Oleh kerana kitorg smpi airport agak awal jugak, jd kitorg jln2 ke terminal 1 & 2 dgn menaiki bas yg mmg disediakn di dlm kawasan airport.... tak beli apapun kat terminal2 tu... saje cuci2 mata... kitorg beli brg kat Haneda Airport je...



                                                 rupa kedai ne mcm dlm cerita akantare



                                                 salsabila tunjuk tempat keje walid





                                        geram btl tgk brgn hello kitty ne... comel2 belaka

                             salsabila sempat pau walid kamera instant polaroid hello kitty

                                                      walid ajar salsabila main game



                              hehe agaknya asyik kalah je, last2 walid yg main game tu....



lokasi dua gambar ne ialah kat tingkat plg atas Haneda airport... kat sini boleh tgk kapal terbang landing n take off... tp ms ne hujan le pulak... tgk dr jauh je... 

Dah penat jln2, kitorg lepak2 sekejap pastu terus masuk dlm kapal terbang... ms tu dh x fikir lain... nak tidur je.. letih bangat....

Emmm, sepanjang rehlah kitorg di negara matahari terbit ne dapatlah disimpulkan.. selain teknologi dorg yang canggih bebenor n sistematik, japanese ne mmg punctual.... kalo tiket bas pukul 3 ptg...maka tepat pukul 3 lah dorg akan bergerak.. tak cepat sesaat dan tak lambat sesaat...

Selain tu, kat tmpt dorg ne susah nak jumpa sampah... bersih je... mcm kat zoo, disneyland dll tu bersih je... cleaner dorg akan kutip sampah di tong sampah je... xde pun kutip sampah yg bersepah merata2 tu sbb mmg xde sampah pun... dan satu lg japanese ne taat je bab recycle ne.. buang sampah mmg dorg akan asingkan plastik/botol/tin, kertas n kaca... pernah terserempak dorg buang sampah mesti ada tiga plastik di mana dorg dh siap2 asingkan mengikut kategori yg sepatutnya...

Ini pulak kalau hari hujan, dorg ada sediakan plastik simpan payung kalau nak masuk kedai... jd xdelah luar kedai n dalam kedai becak dgn air... 

Driver bas dorg pun kemas je... siap pakai tie n topi mcm pilot tu.. hehe

Japanese ne kalau bekerja akan bersungguh2 dgn apa yg dorg buat... contohnya mcm kat disneyland ms tu kitorg nak naik kapal besar tu kan... pekerja dorg ne senyum je buat keje n mulut tak henti2 bercakap... agaknya dorg ckp slmt dtg  bla bla bla.... nak tergelak pun ada hehe mcm kat toilet disneyland pun mcm tu... masuk toilet mmg kena beratur.. dan setiap kali org nak msk toilet pekerja kat situ akan ckp mcm greetinglah lbh kurang... mesti dia ckp slmt dtg ke pastu hati2 lantai licin ke hehe bayangkan setiap org yg masuk dia akan ckp mcm tu... kalo 100 org, 100 kali ler dia ckp... pehhhh kalo ummi tu confirm esok tu dh bhenti keje hahahah lenguh mulut...

Ada sekali tu salsabila nak naik ride gajah yg pusing2 tu... walid n salsabila tgh beratur tunggu turn... tp dh separuh jln beratur salsabila ckp nk tidur...jd walid dukunglah dia... dh nak sampai turn tu, pekerja kat situ ckp suruh kejutkan salsabila... kalau tidur tak boleh naik... dorg ckp menggunakan bhsa isyarat... bersungguh2 dorg spya walid faham apa yg dorg ckp tu... belakang walid pun ms tu ada japanese dan anak dia... dorg pun tolong kejutkan salsabila.. siap tepuk2 tangan dan menyanyi sekali spya salsabila bangun... hehe kelakar je... mmg baik dorg ne kan....

Ummi cerita berdasarkan pengalaman ummi lah kan... mmg dorg tak 100% perfect cuma mn yg baik tu selagi tak langgar syariat why not kt amalkan....betul x?

K.aee pun ada cerita ada japanese ne tak tau pun psl kewujudan agama islam... ms tu rs sentap betul... sedih pun ada... agaknya kat akhirat dorg ne dakwa x kt sbb tak dakwahkan dorg psl agama islam... takutnya bila terkenangkan hal sebegitu... Ummi selalu bayangkan dengan Jepun sebuah negara maju menjadi negara islam... xde ucapan yg lebih baik melainkan alhamdulillah....:)

Ok lah, ne lah  last entry psl cuti-cuti jepun...akhirnya siap juga... hehe bnyk lg tempat menarik di jepun ne sebenarnya... tmpt yg kitorg pergi baru suku je dr negara jepun ne... 

InsyaAllah awal bln 10 nnt ummi, walid dan salsabila akan pergi next vacation... x sbrnya... x sbrnya.. x sbrnya hehe 

ok daaa... wassalam








Wednesday, 16 September 2015

CUTI-CUTI JEPUN (PART 5) - KAMOGAWA SEAWORLD

Assalamualaikum wbt.....

Hari kedua kami di Kamogawa, kami telah g Kamogawa seaworld... x jauh pun dr kuaters k.aee tu.. jalan kaki dlm 5 minit dh sampai... k.aee tak g sbb dah start keje... jd ummi g bertiga je ng walid n salsabila....


Salsabila lah yg paling teruja nak g Kamogawa Seaworld ne.. sbb dia mmg suka tgk ikan2 n hidupan dlm air ne...

                                                                  ketam gergasi




                                                                      ikan pari

                                                   pekerja tgh bg makan kat ikan-ikan

  






Di sini ada juga pertunjukan dolphin, ikan paus dan singa laut...

                                         yg ne show dolphin.. ms ne belum start show lg...

                                    yg ne show ikan apa ntah... mcm dugong pun ada  




                                                              show ikan paus


                                                              show sealion

Best tgk pekerja2 tu semua berinteraksi dgn haiwan2 tu... comel je... mesti keje pun happy je.. dengan lokasinya di tepi pantai rasa tenang n nyaman je kamogawa seaworld ne... kami pun rs x nak blk.. nak dok je kat situ hehe


                                          ntah apa yg walid n salsabila teropong tuh...


                                                             hasil tangkapan salsabila


Petang tu k.aee blk dr keje k.aee masak mee kari..mee kari jepun... nyummmehhhh

ok lah... see ya...












CUTI-CUTI JEPUN (PART 4) - KAMOGAWA

Assalamualaikum wbt...

Lebih kurang pukul 3 petang, kami bertolak dari stesyen bas Hamamatsucho ke Kamogawa. Kamogawa ne merupakan bandar yang terletak di selatan wilayah Chiba, Jepun. Perjalanan ke kamogawa hampir 3 jam kalau naik bas dan 2 jam kalau naik keretapi. 

Sepanjang perjalanan, ummi memang tahan mata supaya tak tidur sbb nak tgk pemandangan di sepanjang perjalanan. 

                                         
 saja amik gambar basikal ne... selain berjalan kaki, japanese kan suka naik basikal...

 gambar yang kat bwh ne semua ummi amik ms dalam bas..





                                                                japan eye... kot...

                                                                      sawah padi


                                                                      sakuraaaa....

Akhirnya setelah hampir 3 jam, kami pun sampai.... masa tu dalam pukul 6.. dh start nak malam...

Bas kami berhenti di Kameda Medical Centre.. kuaters yg k.aee duduk tu belakang hospital ne... dekat je k.aee nk g keje.. bak kata k.aee bergolek pun sampai hehe

Oleh kerana dah nak malam, jadi kami pun berehat je kat rumah malam tu...



Pagi keesokannaya, k.aee buatkan breakfast roti bom, sambal dan kuah dal... best btl ms tu makan sbb dh lama rindu makanan malaysia ne... sejak sampai hrtu asyik makan sushi, tempura dan seangkatannya hehe

Selepas breakfast, k.aee bawak kami g jalan2...tapi jalan kaki jelah... mula2 kami g pantai.... berhadapan dengan Kameda Medical Centre ne ada pantai... jadi kitorg jalan2 kat tepi pantai amik angin... sejuk bukan main lagi... beku tangan...



Ne adalah gambar persekitaran kuaters k.aee...


Kami bwk bekal buah strawberry, anggur, sushi, biskut dan air...

 Ummi tgh bukak stokin salsabila sbb dia nak main pasir.. angin ms ne mmg kuat n sejuk...



Pantai Kamogawa ne terkenal dengan papan luncur air tu... seronok tgk dorg main... kereta yg kat bwh tu tempat dorg parking nak main luncur air....

Selepas dh puas lepak2 tepi pantai, kami ikut k.aee g kedai beli barang dapur... kitorg ikut jalan dalam nak ke kedai tu..jadi dapatlah cuci2 mata tgk rumah org jepun... mmg ms tu teringat btl cerita doraemon...teringat rumah nobita... hehe

Ne pokok bunga poppy... relak je dorg tanam tepi jalan... selamat je.. xde sapa nak amik.. kalo kat msia ne dh lama kena kebas ng mat pit...


Geramkan tgk buah limau ne.. rs nak g mntk kat tuan rumah... kalau kat msia pokok limau tu mcm pokok mangga lah kt tanamkan...

                                                  Ntah apa la yg salsabila pau mak lang...

                                                                   Strawberry

                                                         Halus btl ikan bilis ne...

              Ne lah hasil tangkapan salsabila... mmg dlm bakul tu bnyk yg dia punya

Masa beratur nak bayar, ada sorg uncle ne tny k.aee kitorg dr mn.. bila sebut malaysia kemain suka lg uncle tu.. pastu uncle tu sebut Kuala Lumpur.. hehe nasib baik k.aee boleh ckp jepun sikit2... japanese ne mostly mmg x pandai ckp english.. k.ee ckp kat hospital tu supervisor dia je yg pndi ckp english... yg lain mmg x pandai... dorg mmg agungkan bahasa jepun dorg tu je....

Ok lah, nanti sambung lg ye...:)












SANAH HELWAH SALSABILA

Assalamualaikum wbt... Selain celebrate birthday salsabila di Doha ms bulan Ramadhan yg lepas, kami juga raikan birthday salsabila...