Friday, 22 January 2016

ADAB-ADAB MINUM

Assalamualaikum wbt....


Berikut adalah adab-adab minum air:-


1) Duduk apabila minum

2) Minum dengan tangan kanan

3) Lihat air sebelum minum

4) Mulakan dengan Basmallah

5) Minum dengan tiga kali tegukan

6) Tidak menghembus nafas ke dalam air

7) Sudahi dengan Hamdalah


InsyaAllah, semoga kita sama-sama dapat amalkan sunnah ye. Salah satu cara Rasulullah SAW kenal kt sebagai umat Baginda ialah dgn amalkan sunnah-sunnah Baginda SAW. 



Amal Sunnah Ada Kejayaan,
Al Sadd, Doha

MIA + BOAT RIDE

Assalamualaikum wbt.....


Sehari sebelum mak dan adik ummi balik Malaysia, kami bawak jalan-jalan area Corniche....

Mula-mula kami pergi Museum of Islamic Art... muzium ne kat sebelah je tmpt kami berkelah hari tu...


Masuk dalam muzium ne free je... tp sblm nk masuk tu ada pemeriksaan beg mcm immigresen tu...

Kat dlm muzium seperti biasalah of course brgn tinggalan sejarah... ianya koleksi bertaraf dunia merangkumi 1400 tahun... ada Al-Quran tulisan lama, topi perang, baju besi kelengkapan perang, seramik, logam, manuskrip dan lain- lain lagi..

Kat dalam muzium tu tak boleh amik gambar... setiap ruangan kat dlm muzium tu terdapat seorang penjaga... pengawalan agak ketat juga... so kalau nak tgk brgn sejarah tu nnt boleh google ye...:)


Ne posing kat luar muzium... masa ne sejuk betullll...

Mak posing dgn bunga-bungaan... :)

Family photo...

Lepas tu, kami naik bot.... sorg 20 rial... bot ne sbnrnya bot nelayan tapi dh naik taraf sebagai bot pelancong...



Kalau malam lg cantik..sbb bot ne dihias dgn lampu2 mcm kat beca tu...





Deretan bangunan pejabat kat area Doha City Center

Kemain lagilah nenek ng cucu tu...




View matahari terbenam...

Lepas dh naik bot tu kami pergi MIA Park... Sementara Salsabila main buai ng wan teh dan nenek, ummi dn walid solat maghrib... kebetulan bwk tikar so solat kat situ je... selain tu kami bwk jugak makanan/minuman... ngatkan nak lepak lama sikit tp punyalah sejukkkkk... mak pun ajak balik hehe x tahan sejuk...

Jadi lepak dlm setengah jam je lps tu kami terus blk... lgpun mak n adik ummi nk packing brg... esok tu dh nak blk Malaya.... :)

Oh ya, selain naik bot kat Corniche tu kami ada juga bwk mak n adik naik Gondola Boat Ride kat Villagio Mall tu... nak bagi fefeeling Venice:)






Emm, maka berakhirlah kunjungan mak dan adik ummi ke tempat
 pasir berdengung ne hehe actually banyak tmpt menarik kami tak pergi lagi... InsyaAllah next time :)

Masa Salsabila hantar nenek dan wan teh kat airport mmg Salsabila nangis lah.... sedih sgt dh xde geng... hehe blk rumah pun nangis lg... asyik dok tanya bila nak blk Malaysia hehe

Oklah, setakat ini dulu.. wassalam.



Al Kinana Street,
Al Sadd, Doha


Wednesday, 20 January 2016

CAKE VS DONUT

Assalamualaikum wbt......


20 Januari 2016.... Hari ne birthday ummi... bertambah setahun lg umur ummi.... yg ke berapa?hehe sweet 17 sokmo:P

Kejap je masa berlalu... dari tahun ke tahun makin bertambah usia... harap2 amal ibadah pun 2x ganda lah bertambah... Aamiinn

Hari ne xde beli kek pun... masa mak dan adik ummi dtg hrtu walid dh belikan kek dan celebrate awal...

 Haa ne lah kek ummi haritu...:)


 Kek red velvet favourite ummi.. so yummy...




Masa ne kami celebrate kat Doha City Centre... 

Yang tukang plan ne of course lah Salsabila.... terharu tgk Salsabila beria2 nk surprise kan ummi... hehe 

Emm, walaupun hr ne xde kek tapi Walid dan Salsabila buatkan donut gebu utk ummi... sdp betul hehe dan walid hadiahkan ummi jam tangan...alhamdulillah:)

Semoga tahun2 akan datang, ummi berpeluang celebrate birthday lagi bersama2 dgn tersayang.. Aamiin



Sanah Helwah to Me,
Al Sadd, Doha


Monday, 18 January 2016

ICE SKATING

Assalamualaikum wbt....


Akhirnya kami berpeluang bawak Salsabila main ice skating setelah tertangguh sekian lama... hehe kdg2 bila time nak pergi tu, pekerja situ tgh buat kerja2 pembersihan pulak... 

Masa nenek dan wan teh dtg barulah dapat merealisasikan impian Salsabila tuh... wan teh ng salsabila je yg main... ummi, walid n mak duduk2 makan mee goreng kat tepi tu...

Yang ummi tau, kat Villagio Mall dan Doha City Center je yg ada tmpt main ice skating... kami pergi yg kat Villagio Mall... 45 rial utk seorg siap dgn kelengkapan main ice skating... cumanya glove je kena beli..10 rial sepasang.. boleh pulak terlupa nak bwk glove... ngatkan dorg bg sekali... tapi xpelah, bertambah ler koleksi glove Salsabila... :)


Sabar menunggu walid pakaikan kasut ice skating....


Sblm main posing dulu ye... utk budak2 yg baru nak bljr main, dorg akan bg sealion biru tu.. boleh tolak je sambil2 practice kaki tu... 

Mula2 tu Salsabila mmg tak nak cuba main sendiri... nak dok atas sealion tu pastu wan teh tolak je... hehe tak lama lps tu dtg lah sorg korean girl ne... nama dia Ji Hu... dia nak ajar Salsabila main ice skating... kemain lg bg semangat kat Salsabila supaya buat sendiri...



 Nampak tak tu.. budak tu tgh bg semangat kat Salsabila... bagus betul anak comel korea ne... kalau Salsabila jatuh, cepat2 dia tolong angkatkan...


Dah seronok main mmg x nak berhenti... 



Jadilah kan, dapat merasa main... ne first time Salsabila main... anak korea tu dh second time tp terer btl dia main... mcm dh lama je... InsyaAllah, kalo Salsabila selalu practice mesti cepat pandai..:)



Sejuk Beku Ice Skating,
Villagio Mall, Qatar


Sunday, 17 January 2016

AL ZUBARAH FORT

Assalamualaikum wbt...
 
Jam sekarang baru menunjukkan 10.15 mlm waktu qatar.... skrg ne dh winter.. sejuk betul... kadang2 cecah sampai belas2 degrees... 

Oleh kerana mata lom ngantuk, ummi sambunglah cerita...

Salah satu destinasi yang kami bawak mak n adik g jalan2 ialah pergi tempat sejarah.. Al Zubarah Fort...

Before this, kitorg tak pernah jejak lagi kat situ... so alang2 family dh dtg ne kitorg pun sekali jalan ler pergi situ... Tempat ne pun kwn ummi kat qatar ne yg suggestkan... ms family dia dtg pun dia bwk g situ...

 Jarak perjalanan kami lebih kurang 105km dari rumah@1 jam...

Actually yg istimewanya kat situ cuma bangunan sejarah mcm yg terdapat kat Malaysia je...

Oklah, ummi cerita sikit pasal Al Zubarah Fort ne...


Al Zubarah Fort ne pada asalnya dibina oleh Sheikh Abdullah bin Jassim Al Thani pada tahun 1938 untuk berkhidmat sebagai stesen Pengawal Pantai, walaupun sesetengah ada yang mengatakan bahawa ia telah dibina sebagai balai polis. Ia kemudiannya diubahsuai menjadi muzium untuk memaparkan pelbagai pameran dan karya seni, terutama sekali untuk penemuan arkeologi topikal kontemporari.....


 Salsabila bagi peluang ummi tangkap gambar dgn walid... selalunya mesti dia dok menyelit kat tgh2 tu... hehe ne sbb wan teh dia ada so dia x berapa nak pedulikan ummi ng walid huhu


 Masa ne kat dlm muzium tu ada tempat yg tgh renovate.... jadi ada tmpt yg kami x dpt nk tgk... selain tu kat bahagian tepi muzium ne ada kedai souvenir.... ummi beli poskad je utk kenang-kenangan...


 Wan Teh lah yg ajar salsabila posing.....


 Kat luar muzium ada unta sedang berehat2... nampak x Salsabila mcm takut kat unta tu.... hehe



Wan Teh naik unta ng Salsabila... sekali naik 25 rial... mula-mula tu Salsabila terjerit2 takut... kelakar je tgk... hahaha lps tu salsabila naik unta sekali lg dgn walid pulak... seronok ler tu... nasib baik ummi pakai jubah.. kalo x mesti ummi kena paksa naik dgn dia pulak hehe



Tak tau nape salsabila posing mcm tuh hehe... teruja tgk meriam kot...;p masa ne nmpk je matahari terik padahal sejuk betulll...:)

Oklah stop sini dulu ye... Wassalam.


Sejarah Warisan Negara,
Al Zubarah Fort,
Qatar

KUNJUNGAN ISTIMEWA (FAMILY GUAN)


Assalamualaikum wbt....

Awal Januari lepas, mak dan adik ummi dtg bercuti ke Qatar...  plan punya plan alhamdulillah jejak juga dorg kat Qatar... Abah ummi tak pergi.. InsyaAllah next time...

Flight mak n adik smpi Qatar pukul 11.30 mlm... gedebuk gedebak pukul 1 kot baru keluar huhu Salsabila sampai tertidur tunggu kat ruangan arrivals...

Dari rumah kitorg gerak nak g airport dalam pukul 11 malam...

Sampai airport je terus kitorg lepak kat cafe makan waffle aiskrim... sementara tunggu mak n adik keluar kitorg layan supper dulu hiks...


 Salsabila tgh pau walid aiskrim...








 Lama nau tunggu order tak sampai2 lg... Salsabila dh start bosan hehe



 Muka berkerut risau...takut aiskrim habis walid makan...


 Selekeh betul anak ummi ne makan....



 Posing dengan oryx... trademark qatar airways....

Haa ne wan teh Salsabila... gambar nenek Salsabila tak sempat nk snap kat airport... sbb ms tu mak dh letih... dh x sbr nak blk rumah.. tidoq....zzzzzzzzz:)

Oklah next entry, ummi cerita destinasi2 yg kami bwk mak n adik g jalan2 ye...:)



Hamad International Airport,
Qatar


Friday, 15 January 2016

VITAMIN PALACE

Assalamualaikum wbt....



Sebelum ne ummi ada citer pasal juskan tapi tu jus yg dah ready made...

Kali ne ummi nak citer pasal kedai jus yg biasa kami pergi... fresh jus.... 

Nama kedai ne Vitamin Palace... 


Uniknya kedai ne ialah dorg susun buah2an menjadi bentuk love, bulat dll... x caya? meh tgk gambar ne...








Cantikkan... biasanya sementara tunggu dorg buat jus kami mesti g posing dgn buah2an tu... wangi je bau buah2an ne... 

Bila stok buah2an dh habis kat tmpt buat jus tu, dorg petik je kat situ... best je kan...


Masa maklang (k.ipar ummi) Salsabila dtg hrtu pun kami bwk beli jus kat sini...


Ne gambar masa Salsabila baru sampai qatar... tu yg tembam semacam heehe



Yg ne pulak nenek(mak ummi) dan wan teh(adik bongsu ummi) Salsabila dtg qatar 2 minggu lepas.... 

                                                      Muda tak mak ummi? hehe






Ne antara menu jus yg terdapat kat situ... biasa kitorg beli saiz M...


Ada juga jus ne dijual dalam liter dan dimasukkan dalam botol plastik warna putih tu....




                                           Wan teh geram tengok susunan buah delima


Selain jus, ada juga jual cocktail, arabic juice, fruit salad, ice cream milk shake, smoothies, shawarma dan lain2... tp kami tak pernah lg try shawarma kat situ... biasa kami beli shawarma kat kedai turki...





Kalau take away, dorg akan bg bekas mcm ne... jadi xdelah jatuh...



Oklah, sampai sini je dulu ye... wassalam.


Al Kinana Street,
Doha, Qatar


SANAH HELWAH SALSABILA

Assalamualaikum wbt... Selain celebrate birthday salsabila di Doha ms bulan Ramadhan yg lepas, kami juga raikan birthday salsabila...