Monday, 10 August 2015

CUTI-CUTI JEPUN (PART 3) - SAKURA,UENO PARK & ZOO

Assalamualaikum wbt......

Keletihan pada hari kedua yang tak habis lg menyebabkan kami gerak agak lambat ke destinasi seterusnya pada hari ketiga..... lepas solat subuh tu memang tumbang blk... hehe 

Hari ketiga di Tokyo kami pergi tgk sakura..... tak sangka dpt tgk sakura... sbb ms pilih date nk g jepun ne mmg x perasan pun time tu sakura tgh bnyk... emmm, rezeki lah dpt tgk.. mmg siapa yg g jepun of course nk tgk sakurakan.... 

Masa ne otw nk tgk sakura.. tempat yg bnyk sakura tu dekat je ng hotel kami...




                   ne kuih dorayaki..kuih doraemon tu... kitorg x beli pun...saje amik gmbr

Oklah, ummi belanja pic sakura ye...:)





Cantikkan...

Slps dh puas posing ng sakura, kitorg naik train pergi ueno park n ueno zoo pulak...

Yang ne semua kat ueno park.....

Tak tau nm tarian ne... tp muziknya mmg best...








Yang ne pulak nmnya hanami... org2 jepun lepak2 sambil makan2 di bawah rimbunan sakura hehe terliuq tgk mknn dorg.. nak2 lg sushi....

Lps tu kitorg g ueno zoo pulak... ueno zoo ne bersebelahan je dgn ueno park...

First haiwan yg kitorg tgk ialah panda... org punyalah ramai nak tgk panda... kena beratur lak tu... hampir 1 jam kitorg dlm barisan br dpt tgk panda... kagum ng org jepun sbb sabar je beratur tunggu giliran... kalo kat msia x kuasa nk tunggu... 



Dan yg geram tu, dahler beratur sikit punya lama.. last2 panda tu tidoooo... ishhh, kita dh lah beria2 nk tgk.. ngat dia tgh makan ke... tgh panjat pokok ke..



Lps tu tgk haiwan yg lain2 pulak...




                                              budak sebelah caca ne rupa nobita heeee





                                                     ne okapi..mcm kuda belang pun ada

Banyak lg haiwan kat dlm zoo tu.. yg x pernah dgr pun ada... tp ummi masukkan sikit jelah gmbr...


                                        yg ne pulak pengunjung tgh lepak2 makan/minum


                                                        salsabila tgh tgk map
      
Kami kat zoo pun tak lama... kena rush nak kejar bas.. nak pergi ke Kamogawa.. rumah k.aee... hotel kitorg dh siap2 checkout pg td.. beg pulak tumpang kat hotel... 

Lepas amik beg kitorg terus naik bas ke Kamogawa.... ok next entry ummi tulis psl Kamogawa ye... sebuah kawasan pedalaman di tepi laut...:)







Saturday, 8 August 2015

CUTI-CUTI JEPUN (PART 2) - TOKYO DISNEYLAND

Assalamualaikum wbt...

Hari kedua di Jepun iaitu 27 Mac 2015, kami mengatur langkah ke Tokyo Disneyland... Salsabila ckp yahooooo.. hehe

Selepas breakfast, kami pergi ke stesyen Hamamatsucho untuk naik train ke Tokyo Disneyland... org boleh tahan ramai gak sbb ms tu cuti sekolah kat Jepun...

                           walid dan k.aee tgh beli tiket train utk ke Tokyo Dineyland

Di jepun ne, semua urusan pembelian tiket train mmg direct beli kat mesin je... kalau ada masalah br g kat kaunter...

Dari stesyen Hamamatsucho nak ke Tokyo Disneyland lebih kurang setengah jam... ms dlm train tu ummi suka perhatikan rakyat Jepun yg berada dlm train tu... ada je buku/suratkhabar kat tangan.. baguskan.. manfaatkan masa dgn membaca... ada juga yg asyik tgk hp tp tak ramai...

Tak lama lps tu kami pun sampai...

                                  Tadaa... ne depan pintu gerbang tokyo disneyland

Masa ne salsabila dh melompat2.. tak sabar nak masuk...



Suhu masa ne walaupun kelihatan nmpk panas tp boleh tahan sejukkkk...

Kat Tokyo Disneyland ne mmg bnyk maskot2 mcm chips n dale tu, minnie mouse ada, donald duck, pooh dn mcm2 lg.. yg menyerupai alice wonderland, cinderella, snow white semua ada.. pendek kata watak2 kartun disney fairy tales semua ada di sini... melopong mulut salsabila tgk... dah tu nak tngkp gmbr ng dorg ne kena beratur... org dh ler punya ramai...


Tokyo disneyland ne terbahagi kepada 7 bahagian iaitu westernland, critter country, fantasyland, toontown, tomorrowland, adventureland dan world bazaar... yg bestnya kat setiap bahagian ne ada restoran dan kedai souvenir... x payah jln jauh2 nak cr makanan... tp mcm biasalah kan tak semua mknn yg boleh dimakan...

                                 maklang salsabila belanja beli cekak minnie mouse tu


Ne gambar kat world bazaar... world bazaar ne kat depan sekali selepas kaunter tiket....



Ini pulak kitorg naik bas pendek... pusing2 dlm tokyo disneyland tu...

Banyak2 tempat salsabila paling suka g kat fantasyland tu... gegirl mmg majoriti suka kat situ... sbb ada istana cinderella.. siap boleh masuk lg...


Masa ne tgh beratur nak masuk castle tu...





                                             adehhh tak muat ler pulak kasut ne...

              ne tgh tgu tikus yg nm dia gusgus ng kawan dia keluar dr lubang tu

Kat atas ne semua gambar dlm castle...








Gambar kat atas ne semua area fantasyland... kitorg spent time kat fantasyland ne mmg lama sbb layankan salsabila hehe x semua bahagian kitorg g... sbb tokyo disneyland ne terlalu besar... mmg tak cukup satu hari nak hbskan.. dengan kena beraturnya dh ler panjanggg... selain fantasyland kitorg bnyk hbskan masa kat world bazaar utk shopping souvenir n satu lg kitorg g kat area westernland... kat situ kitorg naik bot besar... mcm feri pun ada hehe



                                            mcm nak terbalik pun ada feri ne

                   
                          kalo x nak naik feri boleh naik sampan tp kena dayung sendiri


                                                         view dr atas feri





  Ne semua view area westernland




                                 bekas winnie the pooh ne adalah bekas popcorn...

Kitorg berhenti makan adalah dlm 2-3 kali....




Semua ne gmbr kitorg tgh tgk perarakan kereta berhias beserta watak2 kartun n fairy tales...

Last sekali sblm blk, kitorg tgk show pd waktu malam.. show yg menggunakan pemetaan unjuran yang dipancarkan ke istana cinderella dan diiringi dengan pertunjukan bunga api klcc tu... mmg best.. teknologi jepun mmg x dpt nak dinafikan lg... mmg melopong tgk hehe

Lps show tu actually ada lg perarakan kenderaan berlampu2... tp kitorg balik je... mmg dah x larat dh nk tgk... kaki jalan pun main seret je hehe... dengan caca pun dh moody sbb terlalu penat...tp walau penat mcm mn pun we all tetap enjoyyyyy:)




SANAH HELWAH SALSABILA

Assalamualaikum wbt... Selain celebrate birthday salsabila di Doha ms bulan Ramadhan yg lepas, kami juga raikan birthday salsabila...