Sunday, 13 August 2017

SANAH HELWAH SALSABILA



Assalamualaikum wbt...


Selain celebrate birthday salsabila di Doha ms bulan Ramadhan yg lepas, kami juga raikan birthday salsabila di Guan Village (family ummi) dan Bangau Street (family walid)...

Dengan family Bangau Street kami celebrate kat Sushi tempat favourite Salsabila di 101 mall, Puchong..





Dengan family Guan Village pulak, kami celebrate kat Pine and Dine Restaurant, Melaka.. ne tempat yg sama kami celebrate besday mak yg lepas..













 
Walid je xde masa ne...sbb cuti dah habis huhu




Yang ne pulak wanteh wish kat atas bukit mana ntaah..dah x ingat...hehe

Start tahun ne no more toys as a present hokeyyyy.. tahun ne salsabila dapat hadiah yg sungguh bermanfaat.. terima kasih kepada semua yg bagi hadiah n celebrate birthday salsabila... untung sgt anak tu... alhamdulillah:)


Oklah wassalam..



4.02 petang,
Guan Village.



Saturday, 12 August 2017

TAFSIR AL-QURAN


Assalamualaikum wbt..


Baru-baru ne ummi beli Tafsir Al-Quran secara online Kat IG datin norhafizahsaad... kalau nak tahu tafsir Al-Quran ne bukan tafsir yg mcm biasa kita beli kat kdi tu... bagi ummi tafsir ne sungguh luar biasa.. hehe apa yg luarbiasa tu?

Oklah yang menariknya tentang tafsir Al-Quran ne ialah:

1) Dah siap tagging pelbagai doa dan ayat-ayat ruqyah... best sgt.. mcm2 doa ada contohnya doa seri muka, doa anak nak exam dll..









2) Terdapat khatam tracking dibahagian atas Al-Quran.. ianya dapat membantu kita utk khatam Al-Quran dalam sebulan terutamanya khatam dalam bulan Ramdhan





3) Telah disembur dengan wangian minyak attar dari Dubai..


Macam-macam cover tafsir Al-Quran ada.. ummi beli cover pintu Kaabah.. cantik sgt... kalau ada yg nak cover swarovski pun ada... dan harga pun boleh tahan...:)



Satu ketika dulu, ummi pernah berdoa moga2 adalah hamba Allah yg rajin buatkan tagging ayat-ayat dan surah2 dalam Al-Quran yg elok dibaca dan diamalkan... nak buat sendiri mmg malas huhu Nah tup tup ada org jual dh siaap tagging2 tu hehe apalagi terus je beli walaupun harga boleh tahan.. tp bagi ummi harganya sgt berbaloi kalo nak dibandingkaan dengan apa yg kita dapat dan boleh amalkan hingga ke akhir hayat... besar pahala kan hamba Allah yg buaat usaha yg nampak sedikit tapi pulangannya lumayaan sbb dia memudahkan para pembaca Al Quran dan selagi org amalkan dia akan dapat paahala non stop... Subhanallah... Semoga Allah mengurniakan sebaik2 ganjaran kepadamu wahai hamba Allah...aamiinn..:)

Oklah sampai sini je.. jgn lupa intai2 IG hamba Allah tu ye.. wassalam

~xoxoxo~

Santainya hujung minggu
2.23 ptg,
Guan Village..


Friday, 11 August 2017

SELAMAT BERTUGAS BUAT UMMI


Assalamualaikum wbt....

Diam tak diam dah nak dekat 3 minggu ummi dh start keje semula... sekejap je cuti 3 tahun dah habis huhu

Ramai yang tanya apa perasaan bila dh start keje blk ne? Ummi cakap ok jelah... yelah dah lama cuti so fresh n bersemangat ler kan nak bekerja hehe


First day lapor diri..

Maka bermulalah episod setiap mlm gosok baju/tudung... tiap2 mlm fikir esok nak pakai baju apa hehe tulah org perempuankan.. bab baju dan tudung mmg nak perfect je.. dan bab yg paling mls sekali ialah bangun pagi huhu lemau btl kena bangun pagi ne... masa jd surirumah perasaan bangun pagi tu lain sikit.. sbb seronok nak buat keje rumahkan.. kali ne bangun pagi sbb kena keje n hadap komputer huhu

Sejak keje ne mmg ternanti2 hari sabtu dan ahad.. nak lepak kat rumah puas2 hehe

 Dalam 6.30 pagi ummi dah bertolak pergi keje.. kalo lmbt sikit sure jemmm..

Biasanya dalam pukul 6-6.15 ptg ummi dh sampai rumah dah.. 

Oh ya 2 minggu sebelum start keje hrtu, Salsabila dah naik van utk ke sekolah... senang sikit hati ummi dh jumpa org yg sesuai utk hantar dan amik dr sekolah... kalo tak bendaler tu yg paling ummi risau sbb dok terfikir cmne Salsabila nak kesekolah... bayarn rm80 sebulan utk sek pagi dan sek ptg.. kawasan kampung mmg bayarannya murah sikitkan.. alhamdulillah..


Oklah untill now.. wassalam.


xoxoxo



2.43 ptg,
Guan Village


Tuesday, 18 July 2017

IFTAR & BIRTHDAY PARTY


Assalamualaikum wbt...


Bulan Ramadan yg lepas, kami berpeluang utk mengadakan majlis berbuka puasa di teratak kecil kami di Al Sadd, Doha...

Antara tetamu yg hadir ialah kawan2 yg duduk satu bangunan apartment kami tu dan juga kawan2 shift Mr Zauji...

Kat bawah ne juadah2 yg disediakan... ada yg kami masak dan ada yg kwn2 bwk dari rumah... alhamdulillah banyak sangat makanan..


Selain majlis berbuka, kami juga celebrate birthday Salsabila... walaupun ms tu lagi sebulan birthday salsabila tapi disebabkan salsabila nak celebrate dgn kawan2 dia di alsadd so kami layankan aje...






Antara goodies yg disediakan Salsabila utk kawan2nya... 


Birthday cake for birthday girl...


Tapi kesian kat salsabila sbb ms mjls tu boleh pulak demam.. jadinya muka tak happy sgt.. padahal sblm tu seronok plan mcm2 utk kwn2 dia.. kesian dia..




Kat bawah ne ummi bergambar dengan kak Rozi.. akak ne dh 10 tahun dok Qatar.. dh super duper senior.. kak Rozi dan husbandnya En Hisham selalu menjadi tempat rujukan bg org2 baru yg dtg ke bumi Qatar ne.. masa ummi dan Salsabila baru smpi Qatar, merekalah yg banyak bantu kami.. semoga Allah kurniakan sebaik2 ganjaran buat mereka sekeluarga...Aamiinn


 Nelah kwn2 dari Malaysia yg menjadi peneman di kala berjauhan dengan keluarga.. 




Yang ne pulak majoriti shift sama dgn Mr Zauji... ada jugak family dorg masa ne berada di Malaysia..  

Apapun sgt seronok dapat menjamu kwn2 berbuka puasa... hilang penat memasak bila dorg makan dgn seleranya...

Sepanjang ummi berpuasa di Doha, selang 2 hari mesti ada kwn2 buat mjls berbuka.. jadi kami lebih banyak berbuka bersama2 kwn2 drpd berbuka kat rumah sendiri... 

Oklah sampai sini dulu...wassalam.


Guan Village,
11.06mlm


Tuesday, 11 July 2017

SALAM AIDILFITRI 1438H


Assalamualaikum wbt...


Tak terlewat utk ummi ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada semua kaum muslimin muslimat di mana jua anda berada...

Sekejap je ms berlalu.. terasa Ramadhan yg lalu mcm mimpi je hadirnya.. ne pun Syawal x lama lg pun akan berlalu huhu

Ummi dah plan ms 2 minggu kat Doha hrtu nak kerap update blog tp x sempat jugak rupa2nya.. busy bebenor..

Entry yg lain akan ummi cerita psl aktiviti Ramdhan kami di Doha ye...

Oklah raya tahun ne tema baju kami warna pink+maroon... plan asal nak pki baju batik yg dibeli di Terengganu tp last minit cancel... sudahnya baju batik tu ummi pakai masa raya kedua..



Family potrait family ummi di melaka... tahun ne siapa sangka pic raya kami abah dn opah sudah tiada... sedih sgt bila teringat... selalu complete je..:(


Kat bwh ne pulak kami beraya dgn family mentua di Puchong... tahun ne boleh pulak terlupa nak tangkap gmbr ramai2.. so pic yg ada ms tengah bermaaf-maafan ne je huhu..

k.long n k.aee dan mak abah

kemain lg peluk nenek tu.. nak pau duit raya lebih ler tu hik hik


Walid ngusik salsabila kena salam lama sikit sbb bnyk buat salah kat walid huhu

Pic bawah ne pulak pic iman n family di Malaysian Hall, London.. baru lps solat raya ne.. kebetulan k.angah ada meeting di London so dorg beraya lah di sana...:)



Raya kedua kami beraya di kampung walid di Tedong, Merlimau... seronok sgt sbb ramai yg balik... 

Raya ketiga smpi kelima kami beraya di Kuala Kangsar, Perak...

Oklah until now... daaaa....


Dalam suka ada duka,
Rindu pada yg tiada...
Al Fatihah



Guan Village,
10.18 mlm



Saturday, 27 May 2017

RAMADAN KAREEM 2017


Assalamualaikum wbt...


Diam tak diam kita dah pun memasuki bulan ramadan yg mulia...

Tahun ne kami berpuasa kat Qatar menemani walid... tp utk 2 minggu  je sbb Salsabila cuti sekolah...

Kami smpi Qatar 2 hari lepas... iaitu hari Khamis pukul 5 pagi... 

Cuaca di sini MashaAllah, panas berdengkang... huhuh boleh cecah 40 degrees..

Dugaan bulan puasa...

Sampai je Doha kami mkn nasi arab Yamani House.. Salsabila ckp lapar nasi arab huhu

Semalam pulak smpi ke petang mengemas rumah... biasalah bila walid tinggal sorg faham2 jelah keadaan rumah tu hehe

Masa umi mengemas, walid masak kat dapur... buat pulut kuning, rebus nasi impit dan rendang daging... perghhh dahsyat btl menu hehe sedap kemain lg...

Petang tu pulak, kawan walid yg duduk kat level 1 jemput rmi2 dtg minum petang kat rumah dia...

Dah lama umi tak jumpa kwn2... ada jugak family yg baru smpi... dptlah umi berkenalan dgn dorg..

Hari ini menu berbuka kami ialah tomyam, telur bistik, ayam goreng kunyit, sate ayam dan air bandung... hari pertama puasa kemain lg menunya huhu

Salsabila pulak puasa sekerat hari je.. kwn2 dia dtg rumah main terus rmi2 berbuka puasa makan spageti carbonara hehe

Oklah sampai sini dulu ye... wassalam



1.52 ptg...
Al Sadd, Doha


Wednesday, 17 May 2017

SELAMAT HARI GURU 2017


Assalamualaikum wbt...


Dalam ajarannya ada harapan
Dalam tegurnya ada doa
Dalam marahnya ada sayang
Dalam diamnya ada kebijaksanaan
Dalam tangannya ada sahsiah terbina


Semalam dgn hari ne, laman sosial meriah dgn ucapan serta cerita berkaitan hadiah hari guru...

Sana sini ibubapa cite psl hadiah yg anak2 dorg request nak bg cikgu...  

Ada yg beli je dan ada juga yg gigih gubah sendiri coklat, bunga, pen dll utk diberi kpd cikgu...

Salsabila pun tak terkecuali bg cikgu hadiah..

Nak tau tak Salsabila bg apa?

perfume ajmal utk cikgu2 sek pagi


Popcorn utk ustaz/ustazah sek petang...:)



Seronoknya jadi cikgukan... mesti bnyk dpt hadiah... 

Dulu2 mmg umi bercita2 nak jd cikgu sbb ms tu suka tgk guru kelas ummi ms darjah 1 dulu cantik bergaya.. suka tgk kasut tumit tinggi x tau brp inci tu..handbag dia, makeup dia...hehe

Nama cikgu ummi tu Cikgu Maslina... sampai skrg contact lg.. smlm ummi juga berkesempatan bg hadiah perfume ajmal kat cikgu favourite ummi tu.. 

Lagi 2 thn cikgu Maslina akan pencen.. smg cikgu sentiasa bersemangat mencurahkan ilmu dengan saki baki masa yg ada ne.. i love u cikgu:)


Wassalam.


9.37 mlm,
Guan Village








Tuesday, 16 May 2017

EL SAJIDA LOVER


Assalamualaikum wbt...


Hai bertemu lagi... entry kali ne ummi nak cite pasal tudung yg menjadi kesukaan ummi..

You all mesti ada favourite tudung/shawl kan yg korg pakai boleh dikatakn setiap hari ke setiap minggu ke kan...

Sekarang ne kalo ikutkan berlambak jenis shawl/tudung.. instant ada tak nak instant pun ada kan...

Haritu ada juga yg pm ummi tanya tudung2 yg ummi pakai tu beli kat mn..

Dari situ ummi tergerak nak share kat blog ne.. kat fb n ig je lom share lg..

Pernah dengar tudung keluaran El Sajida tak? 

Haa kalau nak tau ummi pakai instant shawl ayra el sajida (double loop)... mmg tersangat ler best tdg ayra ne...

Sbb apa ummi ckp best? Sbbnya bila pakai ayra ne tak sampai 1 minit dh siap pki tdg.. senang cite pinless, ironless, innerless dan semua lesssss lah hehe lps tu tak panas, tak melekap, tak jaarang.. pendek kata xde yg buruk pasal ayra ne.. semuanya baik2 jeee gitu hehe

Lepas pakai tu kalau cmpk je dlm bakul still tak kedut... rsnya ummi dah lama tak iron tudung sejak pakai ayra ne..

Nak lagi ummi ne kan kaki travel... so ayra ne sgt2 membantu sbbnya sumbat dlm beg sure x kedut so tak yah lah hangkut iron ataupun tak yah susah2 nak iron tdg ms travel... jimat masa sangat...

Bila pakai tu terletak je kat kepala.. xde senget benget.. setakat ne ummi belum jumpa lagi tudung best mcm ayra ne... 


Beberapa hari lps, ummi kemas almari.. tak sangka ummi dh ada 17 ayra plain dan 2 ayra printed... dah tak payah fikir tdg raya dah.. semua warna dh ada hehe



Tu antara negara yg ummi dh pergi yg ummi pki ayra.. 

Berkenaan dgn saiz ummi mcm biasalah amik saiz XL.. selesa pakai labuh2 ne.. tertutup semua..

Selain Ayra, EL Sajida bnyk lg tdg/shawl keluaran dorg.. kalau nak tau cepat2 g follow fb/ig EL Sajida ye....:)

Layanan dan servis dorg pun tip top.. founder dan staf dorg semua friendly sesangat.. mcm dh lama kenal pdhal contact thru wassap je...:)

Oklah sampai sini je ye.. next time ummi review yg lain pulak..:0


Wassalam.



10.02 mlm,
Guan Village



Saturday, 13 May 2017

SHORT TRIP TO PENANG (PART 3)


Assalamualaikum wbt....


Bertemu lagi...

Balik dr Bukit Bendera, kami terus pergi ke Penang 3D Trick Art Museum... tapi tak semua pergi ke situ.. hanya ummi, salsabila dan fmly k.ngah je yg pergi.. yg lain dah blk hotel utk berehat..

Penang 3D Trick Art Museum terletak dalam bangunan rumah kedai 2 tingkat... dekat je area hotel kami menginap tu.. sblm masuk kena beli tiket dulu.. harga dia ummi x sure sbb k.ngah yg belikan tiket heehe

Ok jom layan gambar...






















Selepas dh puas melayan budak berdua ne bergambar, kami pun blk hotel utk solat dan berehat... slps asar kami pergi makan.. 

Slps tu kami jalan-jalan amik angin petang di Balik Pulau... sempat juga singgah makan durian di area pekan Balik Pulau tu..

Malam tu Mr Zauji aka walid Salsabila smpi Penang pukul 12.30 mlm... lps tu sempat lagi pekena nasi kandar line clear sblm pergi ke hotel hehe

Keesokkan harinya sblm checkout hotel, kami sempat keluar pergi makan cendol dan laksa serta membeli belah souvenir, jeruk Pak Ali dan beberapa lagi makanan kering yg dibeli oleh k.ngah utk dibawa balik ke Newcastle...

teochew cendol

The Latar's

Inilah satu-satunya pic complete 10 org..semua ada hehe

Maka berakhirlah percutian kami di Penang... sekejap je walid dpt join trip di Penang ne.. tak sampai 24 jam jejak kaki di Penang dah bertolak balik ke Puchong hehe walid ckp xpelah.. yg penting semua happy dan dpt berkumpul...:)

Oklah sampai sini saja cite psl Penang... next entry cite psl tempat lain pulak ye..:) 

Wassalam.


11.18 mlm,
Guan Village.


SANAH HELWAH SALSABILA

Assalamualaikum wbt... Selain celebrate birthday salsabila di Doha ms bulan Ramadhan yg lepas, kami juga raikan birthday salsabila...