Tuesday, 30 August 2016

MUSLIMAH


Assalamualaikum wbt...


Ingin menjadi muslimah yang sebenar benar muslimah, ia bukan mudah. Ya. Bertudung labuh,berstoking, berpurdah. Itulah muslimah. Tetapi itu cuma luaran.

Ramai muslimah yang mahalnya cuma dari luaran semata.

Berapa ramai muslimah yang benar benar memiliki hati yang mahal?

Berapa ramai muslimah yang benar benar menjaga batas pergaulannya dengan lelaki ajnabi?

Berapa ramai muslimah yang benar benar menahan dirinya dari membalas komen komen gedik dengan lelaki ajnabi?

Berapa ramai muslimah yang pantang melihat abam abam kopiah yang handsome hatinya sudah kembang berbunga bunga?

Berapa ramai muslimah yang benar benar menjaga ikhtilatnya? Ikhtilat di alam maya? Ikhtilat di dunia nyata?

Berapa ramai muslimah yang begitu menjaga hatinya agar tidak mudah jatuh cinta kepada lelaki ajnabi? Yang tidak mudah melayan usikan dari lelaki ajnabi?

Berapa ramai muslimah yang benar benar menjaga pandangannya?

Berapa ramai muslimah yang setiap hari stalk profile lelaki ajnabi yang diminatinya?

Jika sekadar menyarungkan pakaian mulia, gelaran solehah cuma pada pakaian yang disarungkan, semua orang boleh buat.

Ingin menjadi seperti Saidatina Fatimah Az Zahra ia bukan mudah. Tetapi berusahalah.

Jadilah muslimah yang mahal. Bukan sekadar mahal dari luaran semata, tetapi mahal kedua duanya.
Selamat mencari erti solehah. ❤



Credit to: FB Bingkisan Hati



Monday, 15 August 2016

SANAH HELWAH MY DEAR SALSABILA


Assalamualaikum wbt...


Sebelum ummi dan Salsabila balik Doha, sempatlah ummi meraikan besday Salsabila yg ke 6 tahun...

Dah besar dah Salsabila...how time flies...

Plan asal nak buat birthday party Salsabila tp disebabkan walid dpt cuti raya kejap je jadi celebrate ng family jelah... itupun sampai 4 kali celebrate... dahsyat betul... hehe tp sederhana je semua... beli kek, food dan deco2 je..

Masa balik Perak hrtu, ummi ng walid beli kek... deco2 pun ada juga... Salsabila request nk potong kek sama2 ng Sofia... 

kek pandan.. kek ne je yg ada kt kedai.. yg lain sold out

Salsabila dan Sofia


Kebetuan masa tu rumah kat Perak ramai sdara yg dtg jd ramai2 ler sporting nyanyikan lagu besday utk Salsabila... termasuklah Sofia...:)

Sofia ne anak cousin ummi.. 5 tahun... BFF sgt dorg nih...

Lepas tu, yg kedua celbrate pulak kat rumah family ummi di Melaka..


Tu kek kedua... ms ne celebrate sekali besday ng tasha(adik ipar ummi).. Actually, kami prank Salsabila.. kami ckp nak buat besday wanchik(tasha) je.. Salsabila sedih..merajuk.. dia ckp xde sapa nk celebrate besday dia.. hehe mastermind buat prank ne wan hate (kakak ummi).. wan hate ckp jgn cerita ng Salsabila kami nk surprise kan dia hehe 

Kesian ummi tgk Salsabila tp ummi tahan jelah tak nak bgtau.. sbb ummi tau akhirnya mesti dia terharu bila dpt tau nnt hehe

ummi beli KFC
Bila semua dh ready, opah aka nyang Salsabila masuk bilik panggil Salsabila... ms tu kami padamkan lampu ruang tamu.. lps tu opah pimpin tgn Salsabila bwk ke dapur.. pastu kami nyanyi ramai2 lagu besday.. Salsabila mcm tercengang2 nape dia yg jadi tumpuan.. nape nyanyikan utk dia bukannya wanchik.. hehe 

Bila dh tau cite sbnr, apalagi tersengih2 ler anak ummi tu.. suka sgt... nak2 lagi tgk hadiah2 yg menanti...



potong kek ng wanchik

nyang yg sporting buat prank utk cicitnya


Posing ng hadiah... Family firdaus (abg ipar) yg sporting bg hadiah bnyk utk Salsabila... 

incomplete.. walid x de.. huhu




Lps dh hbs mjls tu, Salsabila ucap terima kasih kat semua.. terharu ler tu.. suka sangat smpi tak boleh tido.. hehe

Yang ketiga pulak, celebrate kat Puchong.. rumah mentua.. Iman nak buat surprise utk Salsabila..

kek ketiga hehe baskin robbins

kfc dan dominos







deco2 tu nenek pun join buat hehe
 

Esok tu k.aee aka maklang bwk Salsabila beli hadiah kat toys ur us.. Iman pun dpt hadiah.. tu dua2 tgh rambang mata nak beli yg mn satu..hehe





Lps tu ada dinner treats by maklang kat restoran sushi di Midvalley.... sukaler mainan dpt, perut pun kenyang..:)

Yang keempat celebrate kat Doha... tp xde kek sbb dh muak mkn kek hehe


Walid beli sushi je... sushi ne favourite Salsabila... dia boleh makan habiskan semua tu hehe

Maka berakhirlah kisah besday Salsabila.. baru 6 thn.. sampai 4 kali celebrate hehe xpelah setahun sekali.. bukan besar2an pun... celebrate ng family je.. alhamdulillah..:)

Oklah wassalam..


10.42pm,
Al Sadd, Doha..


Sunday, 14 August 2016

SYAWAL 1437H


Assalamualaikum wbt...


Tahun ini ummi dan salsabila menyambut Ramadan dan Syawal di Malaysia...

Walid pulak sempatlah sambut Ramadan di Malaysia selama 10 hari dan beraya di Malaysia lebih kurang seminggu...

Tema warna baju raya kami ialah turqoise..:)


Tahun ne ummi beraya di rumah mertua dulu... petang raya pertama tu baru balik Melaka..


family potrait..

maafkan salah silap caca ye walid hehe... 

Mertua ummi..


k.ngah n family je takde dlm gmbr ne.. mereka beraya di UK..

ne gambar iman beraya di perantauan, UK..
Menu raya kat rumah mertua ummi yg specialnya ketupat buat sendiri.. puas betul makan... kakak2 ipar ummi semua handal menganyam ketupat.. ummi je yg tak tau hehe



rendang ayam dan kari daging masak hijau

ne pulak kuah kacang dan kari danging
Menu yg xde dlm gmbr iaalah sambal udang, sayur campur, sup tulang dan rendang daging... banykkan lauk raya kat rumah mertua ummi ne hehe puas betul makan..

Balik dr solat sunat hariraya, walid masak nasi minyak... habis diet huhu

Dalam pukul 12 tghri, kami bertolak balik ke Melaka.. rumah family ummi pulak..

Tahun ne tak sempat nak amik gambar ramai2 sbb kakak kat rumah mertua dia.. mamat pulak ms pg raya ada kat rumah family ummi, lps tu dia dh balik ke rumah mertua dia..


abah n mak
 
abah, opah n mak

mamat n tasha



kakak n firdaus

mak with nenek, makngah n busu
Kat rumah family ummi, kami order nasi tomato.. pastu rebus nasi impit disamping lauk daging sambal. rendang kerang, kuah kacang dan rendang tok..

Rumah kami kalo first raya tu mcm open house dh... sedara mara punyalah ramai dtg... ada sekali raya tu kami semua dh siap pakai baju tidur.. tup2 ada jugak yg dtg lg... adoii penat tp seronok dan meriah... raya sakan dorg nih hehe

Malam tu kami beraya di rumah nenek.. dekat je ng rumah kami.. makngah buat nasi goreng kampung, sambal ayam, sambal sotong dan sambal goreng... dh nmnya org melaka.. sambal tak dpt dipisahkan hehe kami ckp ng makngah tak nak mkn nasi impit dan rendang.. kami nk mkn ns goreng kg makngah... actually makngah berniaga kedai makan.. ns grg kg makngah ne popular dan sdp sgttt...

Esoknya tu, hari raya kedua kami pergi beraya rumah nenek dan sdara mara belah walid di Tedong, Merlimau... Hari raya ketiga sampai kelima kami balik perak.. beraya di rumah sdara mara belah abah pulak.. huhu kalo cite bab raya nih mmg pengsan...:)

Oklah  wassalam...


 5.47pm,
Al Sadd, Doha

Saturday, 13 August 2016

LANGKAWI 2016 (PART 3)

Assalamualaikum wbt...

Hari terakhir di Langkawi.....

Pagi-pagi lagi ummi ng walid dh pergi beli breakfast nasi lemak kat kedai semalam.. murah je nasi lemak dia..rm1 ke rm1.50.. umi dah lupa.. tp sedap...

Kedai nasi lemak tu kat tepi jalan kat pekan Pantai Chenang... ummi tgk ramai chinese yg beli nasi lemak kat akak tu... mesti regular customer tu..

Masa ummi tunggu akak tu bungkus nasi lemak, walid g beli roti canai dkt kdi berhampiran...

Lepas dh selesai breakfast, kami packing brg dan terus ke jeti... lepas dh pulang kunci homestay dan avanza kami pun terus naik feri...

Lepas tu kami naik teksi utk ke stesen keretapi kat Padang Besar... kalo ms pergi hrtu kami turun di Stesyen Arau.. ms blk ne kami naik di Stesyen Padang Besar... nak merasa g Padang Besar yg org sibuk cerita barang2 murah tu..

Kat Padang Besar kami singgah lunch dulu..

favourite ummi no 1..

teh tarik yg sedap gilerss..

Cuaca ms tu bukan main panas... org dh ler ramai... berpeluh-peluh huhu

Ummi shopping brooch je... mak ummi ler kemain shopping.. mak kalo bab shopping sempat je hehe


Masa ne kat depan surau dlm ETS...tengah tunggu turn nak solat... 

tempat amik wuduk


Selesakan surau dia... bersih je..

Oklah, sampai sini je coretan ummi pasal percutian kami di Langkawi... ada rezeki pasti kami akan ke sana lg...InsyaAllah:)



5.27pm,
Al Sadd, Doha


LANGKAWI 2016 (PART 2)

Assalamualaikum wbt....


Bertemu lagi....:)

Keesokkan hari tu, lps breakfast kami terus menuju ke tempat nak naik cable car...

Alhamdulillah masa kami sampai situ, orang masih belum ramai.. 

Tiket cable car adik ummi nak beli thru online siap2.. senang.. tak yah beratur.. cuma tunjukkan bukti kat kaunter pastu dh boleh naik..


pintu gerbang nak masuk kwsn cable car

       





Masa kami sampai cuaca sejuk lagi..kabus pun tebal...



susah nak amik gmbr abah tgh senyum tu hehe

menyelit je lah cucu kat tgh tu..

tengah tunggu adik buat pengesahan tiket cable car
tgh beratur nk naik cable car








kami berpecah naik 2 cable car.. satu cable car 4 org..









sayup je tgk dr atas
abah serius huhu
Lepas tu kami stop kat perhentian yg pertama kat atas tu.. amik gambar...






 Nyaman je suhu ms ne.. org pun tak berapa ramai jadi relak sikit




Lepas tu kami naik cable car semula utk naik ke perhentian yg paling atas... kat situ kami lepak minum -minum, amik gmbr dan naik skybridge...



mahal betul food kat atas ne

kat skybridge ne kalo angin tiup skybridge ne bergoyang-goyang.. aduhaiii seram btl...

kasi canlah...hehe


Destinasi kami seterusnya ialah pergi underwaterworld... 

abah khusyuk baca psl ikan.. siap bwk keluar spek mata nak bg jelas hehe







penguin





koleksi siput

ikan pari tgh berehat

 




Exit dr underwaterworld tu, kami terus masuk ke kedai2 coklat. souvenir, pinggan mangkuk dll... kami shopping coklat je hehe


Lepas tu kami balik ke homestay... berehat dan solat...  lps tu kami terus ke laman padi utk lunch...



sementara tunggu makanan sampai, kami posing lah dulu kat sawah ne...


Makanan kat laman padi mmg terbaik... sdp giler.. puas btl makan.. servis pun laju... highly recommended..;)










Perut dah kenyang, kami terus ke kompleks HIG (Haji Ismail Group)... saje cuci mata n shopping sikit2 je...

Lepas tu, kami singgah ke nusantara maju.. beli minyak gamat dan beberapa minyak angin yg lain..


Malam tu, kami tapau nasi goreng utk dinner.. lps tu keluar jalan-jalan tgk suasana malam di pantai chenang... ramai betul org hehe


Malam tu pengsan tidur... satu hari berjalan.. banyak lagi tempat kami tak sempat nk pergi... Insyaallah next time...:)


Wassalam...


3.09pm
Al Sadd, Doha


SANAH HELWAH SALSABILA

Assalamualaikum wbt... Selain celebrate birthday salsabila di Doha ms bulan Ramadhan yg lepas, kami juga raikan birthday salsabila...