Thursday, 26 November 2015

GONDOLA BOAT RIDE:)

Assalamualaikum wbt... Hai semua:)

Pagi tadi, staf maintenance apartment kami ne datang.. nak check rumah disebabkan air masuk rumah semalam... Bila dah check, rupa2nya kat tepi frame tingkap tu ada lubang-lubang kecil.. sbb tu air hujan boleh masuk sehingga 'membanjirkan' rumah kami huhu

Lepas tu, staf maintenance tu terus pasang silikon kat semua tepi frame tingkap rumah kami... dalam bilik salsabila pun pasang silikon sekali.. walaupun air tak masuk bilik salsabila tapi dh alang2 dorg nak pasang walid suruh je pasang sekali... harap2 air tak masuk lah lagi...

Emm, lepas asar kami keluar ke Villagio Mall utk beli brg dapur....

Sebelum tu kami naik Gondola Boat Ride dulu... Baru kali ne berpeluang utk naik... selalu org ramai sgt yg beratur... tapi hari ne cuma ada satu family je yg tengah beratur... terus ummi ajak walid naik.. tiket berharga 10 rial seorang..

Masa ne tgh tunggu turn nak naik gondola boat ride tu...


Rasa tenang je tgk warna air kolam nih...


Bila bot ne bergoyang rasa seram je... takut je lah bot ne terbalik huhu 


Fefeeling mcm kat Venice jer...




Macam bosan je tu...


 Ne pulak macam sedih je hehe










 Rasa puas lah tu impian nak naik bot tu tercapai hehe



Lepas beli brg dapur, kami beli popcorn kat luar pawagam... pastu terus balik.... :)




Villagio Mall,
Doha

Wednesday, 25 November 2015

BANJIRRR...!!!!

Assalamualaikum wbt...

Hari ne kami diuji dengan banjir... huhu hujan lebat serta angin pun kuat...


Bangun pagi tadi tiba2 lantai bilik penuh dengan air... mula2 ingatkan air aircond.. tp rupa2nya air hujan... pelik juga air hujan masuk ikut mana... tingkap mmg tertutup rapat.. lg satu kami tak pernah buka tingkap sejak dok Qatar ne... bila ummi check, air hujan masuk ikut lubang2 kecil kat tingkap... huhu redha je lah.. 


Lepas tu ummi pergi ruang tamu nak ikat langsir.. tiba2 salsabila jerit cakap carpet basah... alahaiiiii, bab ne lah paling lemah... kat mn pulak nk keringkan carpet nih...


Dalam kalut2 tu, ummi terus angkat carpet dan masukkan dalam mesin basuh... nasib baik carpet jenis soft.. jenis kain nipis yg boleh dilipat2 tu... satu lg nasib baik carpet muat dlm mesin basuh tu huhu satu bab dh setel...


Lepas tu ummi terus amik mop dan memulakan kerja2 pembersihan... jenuh juga... 3,4 kali juga bilas mop balik... alang2 dh mop ummi terus jer mop satu rumah... 


Masa tengah2 kemas tu baru ummi teringat nak bgtau walid kat tempat kerja... huhu walid ckp nape x amik gambar... hehe mmg tak teringat langsung nk amik gambar... ms tu tak sbr2 nak clearkan cpt air kat dlm rumah...


Walid ckp mmg satu qatar banjir... banyak tempat juga ditelenggami air... hari ini dalam sejarah huhu


Ujiankan.. ada hikmahnya...:) 


Perantau,
Al Kinana Street,
Al Sadd, Doha

Tuesday, 24 November 2015

MASA UNTUK BERKELAH!!!!

Assalamualaikum wbt....

Memandangkan cuaca di Qatar dah mula sejuk jadi hari khamis minggu lepas, walid bawa ummi dan salsabila pergi picnic kat MIA (Museum of Islamic Art) Park, Corniche... 

Dah lama kami tunggu peluang nak g picnic ne... kami dh puas berkurung dlm rumah ms musim panas... ms musim panas kami keluar bila nak beli brg dapur je hehe jadi inilah masanya untuk kami melebarluaskan aktiviti di musim sejukkkk...


Emmm, lebih kurang pukul 4 ptg, kami pun bertolak... dlm 15 minit je nk g MIA Park tu... masa kami sampai tu dh start ramai juga pengunjung....


Masa ne baru sampai... posing dulu depan muzium... 




Kami x masuk pun dalam muzium... next time .. sbb niat kami kali ne nak g picnic je....



Walid tengah tinjau2 tempat yg sesuai utk bentang tikar.....


Kami bawak bekal nasi lemak, muffin epal, buah epal, jajan dan teh tarik... Bertambah2 walid makan... hehe


Salsabila tunjuk dia tengah makan lolipop...




 Cantikkan view MIA ne...


Bangunan yg berderet tu bangunan pejabat mcm kat putrajaya tu...



Lepas dh makan tu, kami jalan-jalan kat tepi laut... 


Rasanya tu bot-bot nelayan... MIA park ne dekat je dengan fish market yg kami pergi minggu lepas.. 


Ne view waktu maghrib... mmg jadi kebiasaan time winter kalo g picnic mmg stay dr ptg smpi ke malam.. solat semua kat situ je... teringat dulu2 kalo kat Malaysia ne dh nak dekat2 maghrib tu mesti mak abah dah bising suruh balik rumah... hehe 



Lepas maghrib tu ummi layan salsabila main buai dan lain2...



Lampu spotlight yg dipasang pun banyak jadi seluruh  tmpt ne dan tempat picnic terang benderang...



View waktu malam... Lagi malam lagi ramai pengunjung yg sampai...


Walid dan pokok kurma....


Oklah jumpa lg next entry ;)


MIA Park,
Corniche,
Doha

Friday, 20 November 2015

ADAB-ADAB MENYIKAT RAMBUT

Assalamualaikum wbt....

Kali ne ummi nak kongsikan adab-adab menyikat rambut....

                                          *gambar sekadar hiasan sahaja

1) Rasulullah SAW melarang menyikat rambut di dalam kamar mandi kerana perbuatan itu melemahkan umbi rambut.

2) Seseorang itu hendaklah duduk ketika bersikat kerana ianya akan menguatkan otot jantung dan jika bersikat secara berdiri akan melemahkan jantung.

3) Seseorang yang bersikat ketika berdiri akan terjebak dalam masalah hutang.

4) Adalah makruh menggunakan sikat yang diperbuat daripada perak atau bersadurkan perak.

Semoga kita sama-sama dapat amalkan sunnah Nabi SAW dari sekecil-kecil sunnah sehingga sebesar-besar sunnah..... Aammiinnnn

*Amal sunnah ada kejayaan

Wassalam.




FISH MARKET, CORNICHE

Assalamualaikum wbt....

Biasanya kalo ummi dan walid nak beli barang basah mcm ayam, ikan, udang dll kami akan pergi shopping complex je... Tapi minggu lepas kami berkesempatan untuk pergi ke pasar ikan yang terletak di Corniche...

Sebenarnya dah lama nak pergi situ tp baru minggu lepas berkesempatan... kami pergi lps isyak..

Perjalanan dr rumah kami nak ke situ dekat je.. lebih kurang 15 minit.. kalo tak jammed lah..

Pasar ikan ne kat tepi pantai... mmg harga ikan2 kat sini murah giler kalo nak compared dgn harga kat shopping complex... dan fresh pulak tuh...

Macam-macam ikan ada... yg x pernah tgk pun ada...


Ikan kat bawah ne harga 1 rial seekor.. x tau ler apa nm ikan nih hehe


Pastu kami beli ketam.... harga pun sama.. 1 rial seekor... murahkan... kami beli 25 ekor.. hehe mmg masak ketam jelah minggu lepas... dah ler fresh... puas btl makan...

Masa bwk blk rumah, ketam2 tu hidup lagi... ngatkan nak siang terus tp tak berani... tak pasal2 kena sepit pulak nnt huhu

Lepas tu kami pergi kat tmpt nelayan keluarkan ikan dari jala... sambil2 tu tinjau kot2 ada udang tp xde pulak.... InsyaAllah next time boleh pergi lagi.... :)


Corniche, Doha


Friday, 13 November 2015

UK TRIP - NEWCASTLE + EDINBURGH AGAIN (PART 11)

Assalamualaikum wbt....

Entry ne adalah entry terakhir untuk UK Trip... akhirnya sampai juga ke penghujung...

14/10/2015 ~ Rabu merupakan last day kami di bumi UK ne... kejap je dh nak blk...

Pagi tu, lps abg Izmir hantar k.ngah dan Iman kat Stesyen Metro utk ke sekolah Iman, abg Izmir hntr kami pulak ke stesyen keretapi untuk ke stesyen keretapi Edinburgh...

Tiket k.ngah dah belikan secara online... harga 50 pound utk 3 org... perjalanan nk ke stesyen keretapi Edinburgh lebih kurang 2 jam...

Sebelum blk tu posing lg... sama2 sedih sbb x dpt nak hantar g sekolah...


Ne kat stesyen keretapi... Sejuk sgt ms ne.. kaki automatik menggeletar... huhu



Kemain lg walid posing....


Pemandangan all the way sangat cantik dan menenangkan...





Kat area Berwick ne tak dpt nak dibayangkan sejuknya tu sbb kabus tebal giler...





Sampai je stesyen keretapi Edinburgh, kami naik bas pulak utk ke Airport... nak ke airport tu lebih kurang setengah jam...

Sampai Airport kami terus settlekan urusan checkin.. flight kami delay hampir 1 jam... sepatutnya flight kami pukul 2.30 ptg tp pukul 3.30 ptg baru take off...

Dalam flight mmg pengsan tidur.. x sedar apa....hehe

Emmm, begitulah kisah pengembaraan kami di Bumi UK... panjang ye smpi part 11... Syukran yg sudi baca.. :)

Ada rezeki kami plan nak g Newcastle lg... sementara k.ngah ada kat situ boleh lah pergi... k.ngah ckp nk bwk lepak2 kat pantai pulak... InsyaAllah pnjg umur ada rezeki mesti smpi... :)

Wassalam


SANAH HELWAH SALSABILA

Assalamualaikum wbt... Selain celebrate birthday salsabila di Doha ms bulan Ramadhan yg lepas, kami juga raikan birthday salsabila...