Thursday, 22 December 2016

BIG BAD WOLF


Assalamualaikum wbt...


Diam tak diam dh 2 minggu ummi ng salsabila blk Malaysia... 

Lebih kurg blk for good lah... sbb next year salsabila nk msk drjh 1 dah... tapi ummi still unpaid leave.. hjg bulan 7 next year br start keje blk... arghhh bila fikir nak naik keje ne rs malasnya huhu kalau lah boleh berhenti keje kan best huhu

Walaubagaimanapun Mr Zauji masih berkhidmat di bumi qatar lg... InsyaAllah tiap2 bln Mr Zauji blk msia.. bila cuti sekolah ummi dan salsabila akan ke qatar...:)

Emm, ms kami blk malaysia hrtu walid salsabila pun blk bercuti..walid dpt cuti 6 hr je... jadilah kan...

Kami juga berkesempatan utk pergi Big Bad Wolf area The Mines... selalu dgr cerita je kwn2 pergi situ.. alhamdulillah thn ne ummi berkesempatan utk pergi...

Masa kami pergi tu x ramai org lg.. maybe baru first day BBW dibuka...

Rambang mata... sbb bnyk sgt buku-buku...dan murah-murah...


Ne hasil tangkapan salsabila...


Yg bawah ne pulak buku ummi... buku tulisan bahasa melayu tak bnyk pilihan... tp ne pun dh cukup bg ummi... beli bnyk2 pun nnt lmbt juga nak hbskan baca... tp yg plg best tak sangka buku tulisan puan Roza Roslan pun ada.. harga asal RM20 tp harga di BBW RM6 satu buku..murahkan..


Balik dr BBW tu kami singgah supper kat Old Town White Coffee.. smpi rumah k.ipar pukul 1 pagi...hehe tp kalo kat KL tu pun masih dikira morning lg kan...:)

Oklah waasalam..


Menghirup udara Malaysia,
9.14pm,
Bangau Street.


Saturday, 3 December 2016

SELAMAT TINGGAL ISTANBUL


Assalamualaikum wbt...


Ne last entry pasal trip ke Istanbul...

Esok tu sblm breakfast kami tangkap gmbr depan hotel.. hrtu amik gmbr x bnyk...

Pagi tu cuaca sgtlah nyaman... fresh je rs..







Lepas breakfast, kami terus checkout hotel dan minta pihak hotel callkan teksi utk bawakan kami ke stesen bas... Bayaran teksi nak ke stesyen bas tu 25 lira...

Rupanya naik bas bukan kat stesyen bas tp ada satu tempat tu, semua bas yg nak ke airport attaturk atau airport sabiha akan parking di situ... ummi tak sure apa nm tmpt tu..

Kami naik bas yg nak ke airport sabiha...Tiket bas berharga 15 lira seorang... 

Perjalanan mengambil masa 1 jam nak ke airport.. lebih kurang je masa mula2 kami smpi Istanbul dr airport nk ke hotel..

Airport Sabiha ne kecik je sbb airport domestik.. tp flight international ada juga kat situ.. 

Maka berakhirlah musafir kami di bumi Istanbul...

Seronok sgt pergi Istanbul... semua yg berkaitan Turki semua best.. makanannya, cuacanya, rakyatnya.. semua best...

Kami memasang impian utk menjejaki lg bumi Turki pada masa akan dtg..InsyaAllah.. aamiinn

Oklah.. wassalam


Riyal bertukar Lira,
9.37 mlm,
Al Sadd, Doha


Friday, 2 December 2016

GRAND BAZAAR, BLUE MOSQUE & HAGIA SOPHIA


Assalamualaikum wbt....


Balik dari Topkapi Palace tu kami singgah beli jagung yg dijual di gerai-gerai tepi jalan... 

Ada jagung bakar dan jagung rebus.. harga 2 lira each... selain tu gerai tu ada jual jugak buah berangan.. ada jugak gerai yg lain jual roti-roti yg gebu gebas.. harga 1 lira...


Lepas tu kami blk hotel, berehat dan solat lps tu keluar blk... 

Kami naik tram pergi ke area Grand Bazaar... dan makan shawarma...



deretan ayam/daging yg belum dibakar...



kalau gi turki x sah kalo x minum teh dorg ne...


Lepas tu kami jalan-jalan dlm grand bazaar tp x beli apapun.. dlm grand bazaar ne harganya mahal2 belaka.. kami shopping kat kedai2 luar grand bazaar je..jauh lg murah...

kedai dalam Grand Bazaar
Org Turki ne sgt suka dgn org Malaysia.. dr jauh dia dh panggil suruh singgah kedai dorg.. siap tanya apa khabar lagi hehe pastu ada jugak yg nyanyi lagu raya siti nurhaliza hehe

Lepas tu kami pergi Blue Mosque.... 


Cantikkan Blue Mosque... ianya menjadi salah satu dari tarikan pelancong yang terhebat di Istanbul..




View dalam Blue Mosque...




Ianya dikenali sbg Masjid Biru oleh kerana jubin birunya menghiasi  dinding di bahagian dalamnya.. mmg cantik..


Non muslim pun boleh masuk ke dalam masjid ne tp setakat kawasan yg dibenarkan sahaja dan pakaian perlu sopan dan tutup rambut..


Lepas tu kami pergi Hagia Sophia.. Ianya terletak bertentangan je dgn Masjid Biru ne... 


Dulu Hagia Sophia ne sejarah asalnya gereja.. lepas tu ditukar jadi masjid dan kini merupakan muzium... Kami tak masuk pun dlm Hagia Sophia... dh nak maghrib ms tu... InsyaAllah next time..




Di antara Masjid Biru dan Hagia Sophia ada taman.. boleh lepak2 sambil makan jagung panas...


Lepas tu kami blk hotel... dan malam tu sekali lg kami keluar utk solat  Isyak di Masjid Biru...

view masjid biru di waktu malam
Balik solat tu kami terus packing brg sbb esok tu dh nak blk Doha dah..:)

Oklah..nnt sambung lg... wassalam.



Riyal bertukar Lira,
9.52 mlm,
Al Sadd, Doha

Thursday, 1 December 2016

TOPKAPI PALACE


Assalamualaikum wbt....

Keesokkan harinya tu, kami sarapan di hotel je..


Ne view kat tempat sarapan di hotel..




Nelah menu srpn org turki.. 2@3 hari bolehlah lagi ummi layan breakfast mcm tu hehe lps tu dh rindu nasi lemak dh huhu







madu... unik sgt cara dorg serve madu tu..


Masa tu xde org lg.... Kami yg paling awal turun breakfast.. 

Lepas dh breakfast tu, kami cepat2 pergi ke destinasi pertama kami iaitu Topkapi Palace...

 Dekat je ng hotel.. Lebih kurang 10-15 minit jln kaki dh sampai..

Kami tak sabar-sabar nak pergi Topkapi Palace sbb nak tgk secara live barang2 peninggalan Rasulullah saw yg mulia dan para sahabat...

Dibelakang sana itulah jalan nak ke Topkapi Palace.. kat pondok  kecil tu akan ada polis scan badan dulu sblm masuk...


Jalan nak ke Topkapi Palace agak berbukit.. mengah gak nak naik ke atas huhu

Nanti kat atas tu ada pintu gerbang dan ada dua askar/polis yg jaga..dorg siap pegang senapang... dorg tak scan badan pun cuma dorg tanya dari mana je... 

Sejak isu bom tu, kerajaan Turki mmg strict sikit bab keselamatan nih.. sana sini mmg bnyk sgt polis sbgi langkah berjaga-jaga...


Lepas tu nnt dh smpi Topkapi, akan ada sekali lg scan badan dan beg mcm imigresen kat airport tu..

Tiket masuk berharga 40 lira seorang.. kanak2 6 thn ke bawah free.. 


Ne view dlm Topkapi Palace... ada taman2 yg sejuk mata memandang..




Lepas beli tiket, walid pergi sewa audio guide utk kegunaan dlm Topkapi.. harga sewa 20 lira... nnt ms nak blk kena pulangkan semula dan duit pun akan dpt blk..


Masa kami sampai tu, alhamdulillah pengunjung x ramai lg.. ms nak beli tiket terus je ke kaunter.. tak payah beratur..




Pintu gerbang Topkapi Palace... Topkapi Place merupakan istana tempat tinggal para sultan dan keluarga kesultanan Turki Utsmaniyah selama hampir 400 tahun sebelum akhirnya pindah ke Dolmabache Palace..


Dalam Topkapi Palace ne ada satu bahagian dinamakan Harem iaitu tempat tinggal keluarga sultan, dapur utk para pekerja menyediakan hidangan dll.. gmbr di bawah ne ada menunjukkan serombong asap.. itu area dapur lah tu.. kalo nak msk dlm ne kena beli tiket 25 lira.. kami tak masuk dlm Harem ne.. InsyaAllah next time...




Gambar kat atas inilah pintu masuk ke tempat di mana terletaknya khazanah peninggalan Rasulullah saw dan para sahabat...sebak dan sayu bila berada di dalam tu.. terasa seolah2 berada di dalam Raudah dia punya sebak tu...

Mula-mula masuk tu bau wangi sangat.. lps tu terdengar lantunan ayat suci Al-Quran di baca... kami ingatkan dorg pasang rakaman rupa-rupanya ada qari yg tengah mengaji secara live...khabarnya ayat suci Al-Quran ini dibaca 24 jam non stop sejak istana itu dibina...

Patutlah aura masa masuk tu lain mcm je.. tempt berkat kan...

Yang paling sayu bila kami dpt melihat secara live pedang, busur memanah, bekas letak gigi, bekas minuman, bekas tapak kaki, janggut, rambut milik kekasih Allah, Rasulullah saw yg mulia... surat yg pernah ditulis Rasulullah saw pun ada... Ya Allah, kami mengucapkan syukur pada Mu Ya Allah kerana kami sbgi umatnya masih dpt melihat brg2 peninggalan Rasulullah saw..kalo diikutkan rs tak layak nak tgk sbb kami bukanlah umat Nabi Muhammad saw yg baik...:(

Selain tu, kami dpt melihat pedang2 Saidina Abu Bakar ra, Saidina Umar ra, Saidina Uthman ra dan Saidina Ali ra dan juga para shbt yg lain... tongkat Nabi Musa ra yg membelah Laut Merah pun ada..

Dan antara yg paling sebak ialah apabila melihat baju puteri Rasulullah saw yg mulia iaitu Fatimah Az Zahra r.anha... seorang wanita solehah yg dijanjikan syurga.. sungguh biasa je pakaian Fatimah.. siap ada tampal-tampalan lg.. nak dibandingkan dengan kita pada hari ini sgt jauh beza.. bertukar2 baju smpi nak roboh almari..:(

Rezeki ummi dpt tgk ruangan ini sebanyak 2 kali.. dah keluar pastu masuk balik.. walid ng salsabila pulak 3 kali sbb mula2 tu walid tak perasan rambut Rasulullah saw... syukur alhamdulillah.. kali kedua kami masuk tu masa tgh tgk rambut Rasulullah saw dan baju Fatimah r.anha, baru kami perasan xde pengunjung lain di situ selain kami bertiga dan dua org polis yg jaga ruangan itu.. seolah2 Allah nak bg peluang kpd kami bertiga tgk puas2 peninggalan Rasulullah saw yg mulia.. syukur sgt... 

Oh ya.. tiada gmbr dpt dikongsikan sbb kebanyakan ruangan dalam Topkapi Palace adalah kwsn larangan mengambil gambar.. kwn ummi pernah amik gmbr rambut Rasulullah saw dan tunjuk kat ummi.. tp ummi tak berani nak amik sbb setiap ruangan tu ada polis jaga.. nnt sia2 je kena halau...huhu

You all boleh google je.. bnyk gmbr ada pihak kongsikan..:)

Dapat tgk barang peninggalan pun dh rasa sebak, sayu dan seronok.. Ntah camane lah agaknya ye bila Rasulullah saw btl2 di depan mata... Allahuakbar...



Bergambar berlatarbelakangkan pemandangan laut Marmara dan selat Bosphorus...






Masa ne bunga ros dan mawar mmg kembang semangkuk.. cantik sgt.. mcm2 warna ada..




Gambar atas ne tempat sultan berbuka puasa.. 


View dlm kawasan istana...





Atas ne gmbr kolam mandi di dalam istana suatu tika dulu.. skrg ne dorg dh kosongkan air dlm kolam tu..

Oklah setakat ne dulu... wassalam.



Riyal bertukar Lira,
11.07 mlm,
Al Sadd, Doha


SANAH HELWAH SALSABILA

Assalamualaikum wbt... Selain celebrate birthday salsabila di Doha ms bulan Ramadhan yg lepas, kami juga raikan birthday salsabila...