Friday, 23 September 2016

TB: DUBAI 2015


Assalamualaikum wbt...


Tengah belek2 gambar dlm laptop tadi ternampak pulak gambar ms g Dubai... pastu tgk dlm blog, ummi belum update dlm blog lg rupanya psl g Dubai ne... 

Kami pergi Dubai tak tido pun.. pergi pagi, ptg dh blk... dekat je Dubai dr Qatar ne.. kami pergi naik flight... dlm 45 minit dh smpi...

Kebetulan ms kami pergi tu walid off so sajelah jalan2 kat Dubai..

semangat nak amik gmbr, pki baju butang senget pun x perasan


Masa g Dubai ummi pakai niqab.. saje.. nk tau mcm mn rsnya pki niqab.. MashaAllah bestnya.. rs terpelihara dan terjaga... selalu berdoa smg diberi kekuatan utk istiqamah pki niqab..Aamiinn




Masa ne dh smpi Dubai.. tgh tunggu metro nak ke Dubai Mall dan Burj Khalifah...








Salsabila tgh teropong brp jauh lg nk sampai Burj Khalifah... Burj Khalifah ne tmpt shopping.. artis2 ke org kaya ke shopping kat situler... hehe kami nak g situ bukan nak shopping.. nak amik gmbr je heehe nak shopping kat situ rs tak mampu lak... 

Sebelum g Burj Khalifah, kami g Dubai Mall dulu... 

gambar kat bawah ne underwaterworld yg terdapat dalam Dubai Mall.. kami x masuk pun.. amik gmbr kat luar je... 



gambar bergegar..




Dubai Mall ne terlalu besar dan banyak tingkat... rs penat betul berjalan... Dah penat berjalan, kami g food court utk makan... kami dh siap bwk bekal makanan dan minuman.. sbb sblm pergi Dubai tu kami dh search harga food kat Dubai mahal.. mcm tak masuk akal pulak huhu

Bersyukur jugaklah walid tak pilih tawaran utk bekerja dgn Emirates... cost of living kat Dubai sgt tinggi... life dorg pun moden sgt...lgpun Emirates offer kerja ng dorg kontrak 5 tahun... kalo Qatar Airways offer permanent... alhamdulillah walid pilih Qatar Airways... lgpun kat Qatar ne org2 nya tradisional.. still pakai jubah, abaya dan niqab... kat Dubai org2nya moden... x best.. 

Makanya ms tgh makan tu ummi ajak walid blk je.. mcm xde mood nk g Burj Khalifah.. ummi ckp mcm tak seronok je g Dubai ne.. rupanya walid pun rs mcm tu... hehe 

Sudahnya lps makan, kami pergi beli souvenir pastu terus g airport tunggu flight... ms tu mcm tak sbr2 nak sampai Qatar.. dh rindu dengan udara Qatar hehe

Oklah.. itu je pasal Dubai... 



11.30 mlm,
Al Sadd tetap di hati...:)


Wednesday, 21 September 2016

KUNJUNGAN FAMILY MENTUA (PART 2)


Assalamualaikum wbt......


K.ngah dan abg izmir smpi Doha 27 Ogos tu pukul 2 pagi dr Newcastle... ummi buatkan teh o dan dh siap2 gorengkan keropok ikan utk dorg.. ummi assume dorg dh kenyang makan dlm flight jd ummi jamu yg ringan2 je...lgpun lps subuh nnt ummi nak buat ns lemak utk breakfast.. tp rupanya dorg lapar.. food dlm flight x kena dgn selera hehe pastu terus je ummi buatkan maggi goreng dan telur mata... baru ler dorg kenyang... lps tu ummi suruh masuk bilik berehat... ms k.ngah smpi tu, mak mentua ummi ada bangun tido jengah k.ngah... iman dan salsabila tido tak sedar apa hehe

Pukul 5 pagi k.long pulak smpi bersekali dgn walid.. ms tu walid br hbs keje shif mlm jdnya terus je blk rumah dgn k.long... plan asal k.aee yg nak dtg amik mak mentua tp k.aee ada oncall pulak kat hospital.. jd k.longlah yg dtg amik...

Ermm...Meriah lah rumah ms tu..seronok rmi2 berkumpul... ms walid dan k.long smpi tu, ummi dh siap masak ns lemak dan ayam goreng ala2 kfc hehe pastu terus je jamu dorg semua mkn...suka tgk dorg mkn bertambah2.... alhamdulillah...

Lepas Zohor kami ramai2 pergi Villagio Mall... saje jln2... 

mkn aiskrim


Lepas mkn aiskrim, kami masuk jap dlm carrefour..beli brg sikit...

Dalam pukul 3 mcm tu kami pergi mkn kat Yamani House.. abg izmir yg belanja.. dia nk mkn ns arab... Yamani House ne sebelah je rumah kitorg...





style mkn kat yamani house ne mkn atas saprah..xde pinggan

Dalam pukul 5 tu, mak mentua dan k.long dh bersiap nk pergi airport.. kejap je dh nak blk..salsabila dan iman sedih ler nenek nk blk malaysia... ummi pun sunyi sbb tiap2 hari dr pg smpi nk tido berborak je hehe ummi pun dh xde geng



Lepas mak mentua ng k.long dh bertolak g airport, kami pun bwk family k.ngah ke Souq Waqif... k.ngah nak beli abaya... time summer ne bnyk tmpt x dpt nk g... x selesa utk bjalan... itupun kat souq waqif kami cari kedai yg ada aircond hehe


Bawak budak duorg ne tgk arnab, kucing, burung dll...




Lepas tu bwk k.ngah beli abaya... mcm biasalah salsabila pun dpt abaya jugok hehe





try jgn tak try...

family k.ngah
Kami juga sempat bwk k.ngah beli set teko arab.... cantik betul...




 Lepas solat maghrib, kami singgah Toyrus... budak duorg ne pau k.ngah beli mainan... pastu kami terus blk rumah sbb nk bg k.ngah ms packing brg...esok tu lps subuh k.ngah n fmily nk grk dh g airport... nk blk newcastle...

Lepas dinner, sambil k.ngah packing kami dok borak2...salsabila ng iman mcm biasa ler main lah apalagi.. menghargai saki baki ms yg ada.. esok pg dh x dan nk main dh... untung jd budak2 ne ye.. tak yah fikir benda lain.. fikir nk main jelah hehe

Pagi esok tu, ummi plan nak buat breakfast meehun dan sandwich.. tp ntah cmne semua terlambat bangun... kelam kabut dh... nsb baik pemandu limousine yg kami dh booked utk hntrkan k.ngah n family ke airport tu call... dia ckp dia dh tunggu kat bawah huhu nsb baik dia call.. kalo tak mesti k.ngah terlepas flight huhu jdnya ummi sempat buatkan teh o dan roti sapu butter je... 

Bila semua dh blk rs sunyi sgt kat rumah.. mn taknya lebih kurang 2 minggu teratak kami meriah... dgn ummi busy masak pelbagai juadah dan melayan kerenah anak2 berdua tu...  Insyaallah ada rezeki nnt dorg dtg lg....:)

Oklah wassalam..


11.10 mlm,
Kemeriahan teratak kami di Al Sadd, Doha


Tuesday, 20 September 2016

DOA


Assalamualaikum wbt.....




“Dan Tuhanmu berfirman, ‘Berdoalah kepadaKu, nescaya
akanKu perkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang
yang menyombongkan diri dari menyembahKu akan
masuk neraka Jahanam dalam keadaan hina dina.”
.
[Surah al-Ghafir: 60]



Credit to: FB Ustazah Fatimah Syarha


KUNJUNGAN FAMILY MERTUA (PART 1)


Assalamualaikum wbt....


Balik dr bercuti Hari Raya Aidilfitri kat Malaysia yg lepas, kami menerima kunjungan dr mak mentua, k.long dan iman... ayah mentua ummi tak dtg sekali maybe di lain masa... yg paling seronok of course ler Salsabila sbb ada geng...

Mereka smpi airport Hamad 16 Ogos pukul 11 mlm... lps setel semua urusan imigresen dan pengambilan bagasi, mereka naik teksi dan terus ke teratak kami di Al Sadd...

Sampai je di rumah, kami terus jamu mereka makan dan minum... selepas dh berbual seketika, ummi suruh mereka berehat sbb k.long akan fly back ke Malaysia pukul 9 pagi esok tu... k.long x dpt stay lama sbb ada urusan kerja... kesian k.long.. sure penat.. huhu

So mak mentua dan iman je yg stay Doha smpi k.ngah dtg ambil iman pada 27 Ogos nnt then dorg akan fly back ke Newcastle on 28 Ogos tu...

Sepanjang Iman ada tu, penuh jelah aktiviti Salsabila... Antara aktiviti budak duorg ne ialah:

buat pancake

buat pizza

seronok ye main masak2...

Oleh kerana masa tu sukan olimpik, makanya semangat jelah budak duorg ne main badminton..




siap terbaring lg tu..

Masa ne stress tgk Lee Chong Wei tengah  main utk final.. terjerit2...hehe

yg ne tgh mood melukis pulak
Banyaklah lagi aktiviti budak2 ne.. main treasure hunt, main dam n mainan dll.........ummi x sempat nak amik gambar semua aktiviti sbb ummi pun busy main masak2 kat dapur hehe

Ummi juga berkesempatan buatkan blog baru utk iman sbb blog yg lama, iman dh lupa address blog dia hehe makanya kenalah buat blog baru... kat bwh ne lah blog iman... Iman ne pandai menulis... ummi pernah bc iman tulis psl cerita seorang budak perempuan dgn kucingnya... tp of course ler iman tulis in english.. english iman power giler... best je bc ayat2 dia tu... mmg berbakat utk jd penulis...



Masa walid off tu kami bwk mak mentua n iman pergi Villagio Mall... 

Mula-mula kami bwk mak mentua ng iman naik gondola bot...





tgh tunggu turn...



Lepas dh naik bot tu, kami jalan2 window shopping....









Nampak tak tu kat lantai ne ada emas... qatar ne punyalah banyak duit sampaikan emas dorg tepek kat lantai huhu kalo kat Malaysia ne dh lama kena korek lantai tu kan hehe




Lepas tu, kami bwk iman dan salsabila pergi kat tempat main2 mcm funfair tu...





Dah puas main2, dorg pau walid beli mainan pulak hehe



Sebelum g carrefour beli barang dapur, kami isi perut dulu...


Lepas dh beli brg dapur tu, kami terus balik.... seronok ler budak duorg ne... mainan dpt, perut kenyang..:)

Oklah, nnt ummi sambung lagi....wassalam


11.15mlm
Teratak kecil di Al Sadd, Doha


SANAH HELWAH SALSABILA

Assalamualaikum wbt... Selain celebrate birthday salsabila di Doha ms bulan Ramadhan yg lepas, kami juga raikan birthday salsabila...