Tuesday, 10 May 2016

TIP BERCUTI KE MILAN


Assalamualaikum wbt......


Kali ne ummi nak kongsikan mengenai tips bercuti di Milan...


1) Di Italy, Milan dan Rome terkenal dgn pick pocket... jadi pastikan anda simpan duit baik-baik di dalam purse/wallet...:)


2) Jika anda disapa oleh orang-orang kulit hitam (afrika) yg mana dorg nak bg gelang kain kepada anda... SILA ABAIKAN dorg tu dan cpt2 pergi tempat lain... kami ntah cmne boleh pulak berhenti dan layan apa yg dorg ckp tu.. mula2 dorg ckp gelang tu free for muslim... dlm hati walid ckp xpelah bg jelah euro 2... nak sedekah ler konon2nya.. tp lps dh bg gelang tu dorg mintak euro 10.. walid apalagi siap ler naik angin hehe dorg mcm paksa bg euro 10 tu jugak.. tp walid x nak.. kebetulan dkt2 dgn kami tu ada polis jadi dorg blah je.. geram betullah.. padahal kami dah bc kat2 blog2 yg dah pergi ke Milan supaya berhati2 dgn group2 afrika ne.. tp tulah terkena jugak... so berhati2 ye..:)


3) Masa beli tiket kat mesin, jika ada orang nk tolong pun cakap je tak payah.. sbb nnt lps dh tolong dorg akan mntk duit... alhamdulillah kami xde pulak jumpa2 org sebegini... kalau anda ada benda nak tny psl tiket, mohon anda pergi je kaunter tanya... lebih selamat..:)


4) Elakkan tukar duit kpd euro 500 sekeping.. sbb bnyk duit euro 500 sekeping ne tak laku... rugi je x dpt guna nnt.. bnyk tu euro 500.. mcm2 boleh beli...;)


5) Elakkan keluar pada waktu malam sbb tempat org kt pun tak tau mcm2 benda boleh terjadi...:)


6) Kalau boleh masa mula2 sampai di Milan ataupun di mana saja anda pergi bercuti, bila nmpk org mintak sedekah jangan ragu2 utk terus je sedekah... sbb bagi kami itu adalah pembuka reeki dan mudahkan perjalanan.. maybe juga ada sindiket mintak sedekah ne tp x kisahlah.. manaler tau dgn duit yg kt bg tu walaupun tak banyak ianya dpt hilangkan kehausan dan kelaparan dia pada hari tu...  Kami mmg amalkan sedekah tu bukan shja di Milan tp di negara2 lain yg kami dah pergi.. ternyata ianya memudahkan sgla urusan kami.. alhamdulillah...:)




10.19 MLM,
AL SADD, QATAR





No comments:

Post a Comment

SANAH HELWAH SALSABILA

Assalamualaikum wbt... Selain celebrate birthday salsabila di Doha ms bulan Ramadhan yg lepas, kami juga raikan birthday salsabila...