Saturday 14 May 2016

APAM POLKADOT


Assalamualaikum wbt...



Dulu kan ummi tak pandai masak... langsung tak pandai... mak ummi ckp nnt dh kawen pandai ler tu masak... tapi smpi dh ada anak pun still x pandai masak... teruk betul huhu

Mana taknya balik keje je mak dh siap masak... hehe

Dulu goreng telur pun x confident... masak maggi je confident heehe

Bila kami bermukim di bumi Qatar ne maka bermulalah episod ummi dh pandai masak... alhamdulillah... yelah nak makan kenalah masak... kat negara arab ne mn nak dpt sambal belacan, ayam masak lemak cili api dll...

Tapi ms mula2 smpi Qatar pun still x pndi masak lg... bangun pagi je stress sbb fikir nak masak apa... nasib baik lah ada Mr Zauji yg baik hati yg ajar ummi masak... Mr Zauji mmg terer giler bab masak ne.. dr lauk kampung sampai ler ke western,, semua walid pndi masak.. sdp giler pulak tu... hehe

Alhamdulillah skrg ne Mr Zauji n Salsabila order je ng ummi nak mkn apa... dengan senang hati ummi masakkan.. alhamdulillah...:)

Em, dah lama sbnrnya nk wujudkan entry bab resepi ne... asyik tertangguh je sbb dok update entry bab travel je... :)

Sekarang ne senang nak masak apa google je... jadi dr ummi dok bwk kehulu kehilir buku resepi, better ummi update dlm blog... nnt senang bila nak masak terus bukak je blog... kalau ada sesiapa nak amik resepi ummi ne amik je... sbb ummi pun amik dr blog org lain... mmg sgt2 membantu..:)

First entry ne, ummi nak share resepi apam polkadot... baru je buat petang td utk minum petang.. sempatlah jugak Mr Zauji makan sebelum pergi keje..:)



RESEPI APAM POLKADOT


Bahan-bahannya:-

2 biji telur
1 sudu besar ovalate
3/4 cawan gula halus
1 cawan susu segar
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum 
1 sudu kecil baking powder
Pewarna pilihan
Paper cup dan acuan apam


Cara membuatnya:-

1. Pukul telur, gula, ovalate, baking powder dan esen vanila sehingga pekat dan kembang. Ummi xde mixer so pukul lah pakai tangan... adehhh kemain lenguh tangan huhu

2. Selepas tu, masukkan tepung dan susu selang-selang sambil dikacau sehingga habis.

3. Bahagikan adunan dan masukkan pewarna pilihan. 



4. Kemudian, masukkan adunan ke dalam plastik atau piping bag. 




5. Masukkan adunan ke dalam acuan apam. Tapi kalo ikutkan resepi asal, kena masukkan paper cup dlm acuan apam tu dulu baru masukkan adunan. Tapi disebabkan ummi terlupa nak beli paper cup, jadi ummi belasah jelah masukkan adunan terus.. tapi jangan lupa sapu sikit minyak kat dalam acuan apam supaya tak melekat.

6. Jangan masukkan adunan ke dalam acuan apam terlalu penuh sebab apam tu akan mudah mekar mcm gmbr kat bawah ne.


7. Lepas tu corakkan permukaan apam tersebut dgn buat dot dot dot.

8. Kukus di dalam pengukus dengan api perlahan. Tidak perlu balut penutup pengukus dengan kain/tuala. Terus tutup dengan penutupnya sahaja.


9. Jika tidak boleh masak kesemuanya sekali, pastikan adunan dikacau balik atau gonyoh sikit piping bag supaya liang udara hilang dan apam tidak berongga.

10. Nak tau dh masak ke tak, cucuk lidi,garfu atau pisau ke atas permukaan apam. Jika bersih je lidi,garfu atau pisau tu maksudnya dah masak ler tu.




Ok wassalam.



Air tangan ummi,
Masak dari hati, masak with iman,
Al Sadd, Doha


No comments:

Post a Comment

EID MUBARAK AT DOHA, QATAR ~ JUN 2023 (PART 3)

 Assalamualaikum wbt... 27  Jun 2023... Hari ni lepak rumah je sebab kami semua puasa hari Arafah.. memandangkan walid berbuka kat office sb...