Friday 25 November 2016

PUDING COCKTAIL KASTAD


Assalamualaikum wbt....


Hari ne ummi nak share resepi puding kastad berkuah.... 




BAHAN UTK PUDING:

 1 cawan tepung kastad
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir

Cara-caranya:

1) Larutkan gula pasir bersama air dalam periuk dan kemudian masukkan tepung kastad.
2) Masak di atas api yang sederhana dan kacau sehingga menjadi pekat dan berkilat.
3) Tuang ke dalam bekas acuan berbentuk2 (kalau nak cantik) atau bekas tupperware pun boleh je.
4) Biarkan hingga sejuk sedikit kemudian simpan dalam peti sejuk.


BAHAN UTK KUAH:

1 tin susu cair (kalau nak kuah banyak boleh guna 2 tin susu cair)
1 tin besar mix fruits cocktail
1 cawan air masak
3 sudu besar gula pasir (kalo tak cukup manis boleh tambah gula lg)
1 sudu teh esen vanila

Cara-caranya:

1) Campurkan semua bahan dalam periuk.
2) Kacau sebentar dengan api yg kecil utk melarutkan gula (tak perlu hingga mendidih).
3) Tutup api dan setelah sejuk masukkan dlm peti sejuk.
4) Hidangkan puding dalam keadaan sejuk.

** Cara hidang - masukkan puding dalam mangkuk dan tuangkan kuahnya ikut nak bnyk mana... makan sejuk-sejuk...sedapnya... oklah selamat mencuba...:)

Wassalam.



Air tangan ummi,
Masak dari hati, masak with iman,
Al Sadd, Doha


No comments:

Post a Comment

EID MUBARAK AT DOHA, QATAR ~ JUN 2023 (PART 3)

 Assalamualaikum wbt... 27  Jun 2023... Hari ni lepak rumah je sebab kami semua puasa hari Arafah.. memandangkan walid berbuka kat office sb...