Monday, 31 December 2018

PART 3: MOUNTAIN ULUDAQ

 
Assalamualaikum wbt....


Hari kedua terakhir kami di Turki...

Masa tu waktu lps solat Subuh tiba2 walid tanya ummi dan Salsabila.. nak pergi Mountain Uludaq tak main salji?

Masa tu terperanjat jugak sbb tak sangka ada peluang kali kedua untuk ke Bursa main salji.. tapi ummi dan salsabila of course ler ckp nakkkkkk hehe salsabila terus berlari ketuk pintu bilik nenek dan wan teh.. nasib baik bilik kami berhadapan je.. salsabila tak sabar2 nak bgtau suruh siap nak pergi main salji...

Makanya lepas breakfast, kami tunggu Mr Driver sampai dan terus bwk kami ke Bursa... kami menempuh macet yg sama.. naik ferry dan terus sampai ke Bursa... macam mimpi je sebab mengulang aktiviti yg sama mcm semalam tu hehe

Sampai je di Bursa.. alhamdulillah cuaca tersangatlah elok dan of course kaunter cable car pun bukak...

Main entrance untuk beli tiket dan naik cable car

Lepas walid beli tiket, kami cepat2 beratur untuk naik cable car.. masa ne belum ramai lagi pengunjung sbb kaunter baru dibuka...

Muka masing2 ada senyummmmm

Cable car


Makin lama makin tinggi makin seram... huhu 

Mula2 mmg x nampak salji.. nampak pokok2/hutan2 yang dah bertukar warna coklat je.. Salsabila asyik dok tanya mana salji ne.. tak sabar2..






Masa ne dah nampak salji sikit demi sikit... yg putih2 kat belakang tu lah salji..


Menjerit2lah salsabila bila dah nampak salji...



start pakai kelengkapan...heehe




Lebih kurang setengah jam untuk naik smpai ke atas..


Sampai destinasi, mula2 tu kami ingat nak jalan kaki je sampai ke atas iaitu tmpt main ski.. rupa2nya jauh jugak.. dengan cuaca sejuk beku tu.. baru pertengahan jalan kami tahan teksi.. 10 lira kalo x silap tambangnya.. banyak je teksi atau van2 yg sedia menunggu utk bawak pengunjung naik ke atas..


Merasa ler jugak berjalan2 di tengah2 kawasan salji.. walaupun masa ne mcm nak tercabut lutut menahan sejuk...huhu




Subhanallah cantikkan.. Hebatnya Allah yg menjadikan sekecil2 perkara sehingga sebesar2 perkara.. terpegun tgk.. macam lukisan... hehe nak sgt tgk salji.. bila dah terpampang depan mata, diam tak terkata... alhamdulillah..



apa yg salsabila buat tu.. kira salji ke..hehe













Tercapai hasrat mak nak main salji...


Setelah puas main salji, kami pun layan perut makan pizza, spagetti dan of course Turkish Tea tak dilupakan..



pizza gebu..




Maka berakhirlah musafir kami di bumi Turki... 

Syukur pada Allah atas nikmat yg Engkau kurniakan kpd kami...

Terima kasih kpd walid sbb merealisasikan impian kami semua..hehe 

Dah habis dah story musafir kami tahun 2018... ingatkan smlm nak hbskan story tapi mata dah mengantuk...

So tahun 2019... smg yg baik2 aje.. umur bertambah..moga amal pun bertambah... Aamiinn

Nantikan story musafir tahun 2019 pulak ye... ada beberapa tempat dah plan nak pergi.. jadi ke tak semuanya dgn izin Allah jua... 


Wassalam.


01/01/2019
3.04pm

No comments:

Post a Comment

PART 3: MOUNTAIN ULUDAQ

  Assalamualaikum wbt.... Hari kedua terakhir kami di Turki... Masa tu waktu lps solat Subuh tiba2 walid tanya ummi dan Salsab...